Polemica tichetelor de masă: Ce spun agenții economici și economistul Veaceslav Ioniță despre instrumentul de politică socială

Polemica tichetelor de masă: Ce spun agenții economici și economistul Veaceslav Ioniță despre instrumentul de politică socială

Oportunitatea păstrării tichetelor de masă este un subiect tot mai prezent în opinia publică în ultimele zile, după ce ministra Finanțelor a spus, marți, 23 iulie, că tichetele de masă vor fi anulate, iar miercuri, 24 iulie, Ministerul Finanțelor a anunțat că programul tichetelor de masă va fi supus impozitării. AGORA a vorbit cu câțiva agenți economici pentru a le afla opinia la acest subiect.

„Noi credem în dialog, iar dacă acesta va exista, suntem convinși că vom prezenta motive suficiente Guvernului în susținerea acestui beneficiu. Această alocație individuală, apărută în Franța încă în anii 60’ și răspândită într-un timp foarte scurt pe întreg continentul european, reprezintă avantaje reale pentru angajați și angajatori: Soluție inovativă de plată; avantaje fiscale; creșterea productivității angajaților; rețea extinsă și variată de comercianți. Programul contribuie la procesul de aducere a salariilor în zona „albă”, diminuând practica remunerației în plic”, declară Sorin Bălănel, șeful direcției relații publice și marketing de la banca comercială „Victoriabank”.

„Tichetele de masa sunt într-adevăr un beneficiu care oferă plus valoare și sunt foarte apreciate de către angajații companiei noastre. Situația de pe piața resurselor umane este una dificilă, de aceea inițiativa de anulare a tichetelor va produce un impact imprevizibil atât pentru angajatori, cât și pentru angajați”, consideră reprezentanții companiei „Microinvest”.

Publicitate

În același timp, într-o postare publicată joi, 25 iulie, pe contul său de Facebook, economistul Veaceslav Ioniță susține că anularea tichetelor de masă va aduce economisiri la buget de circa 140 de milioane de lei. „30.000 de salariați; 1.000 de lei lunar; 12 luni = 86 de milioane lei. Aici se mai adaugă 32 de milioane lei pierderi ale Bugetului de asigurări medicale și alte 22 de milioane lei pierderi de impozitul pe venit. Per total la ziua de azi costurile anuale ale Bugetului Public Național de la implementarea tichetelor de masă este de 140 de milioane de lei”, afirmă economistul.

Redacția AGORA a contactat și reprezentantul unei companii care emite tichete de masă.

„Tichetele de masă nu merită să fie anulate, deoarece aduc beneficii pentru toate părțile implicate, inclusiv pentru stat. Tichetele de masă au contribuit la ocuparea posturilor vacante în cadrul companiilor din industriile automotrice, cum este industria textilă care are nevoie de mulți angajați. Au crescut vânzările comercianților cu 25%, față de anii trecuți când acestea creșteau cu 5-6%. E foarte probabil că această creștere e datorată tichetelor de masă. Angajații au făcut cumpărături în zona comerțului legal, dar nu la piață”, spune Dorin Corcimaru, directorul operațiuni de la firma franceză „Edenred”.

De o altă părere este președintele Republicii Moldova. Igor Dodon a declarat miercuri că susține impozitarea tichetelor de masă, întrucât aceste, în forma lor actuală, ar reprezenta un risc pentru bugetul statului. Dodon a propus „majorarea substanțială a limitei maxime permise spre deducerea cheltuielilor suportate pentru alimentarea angajaților”. „Este o măsură mai eficientă de asigurare a alimentației salariaților, care elimină costurile suplimentare pentru angajat și buget, caracteristice schemei cu tichetele de masă” introduse din interese de business al guvernării precedente”, susține Igor Dodon.

Anterior, Maia Sandu a criticat inițiativa privind tichetele de masă. Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate susținea că inițiativa „deschide ușa pentru evaziuni fiscale și este umilitoare pentru cetățeni”.

Tot miercuri, Ministerul Finanțelor a venit cu precizări, anunțând că tichetele de masă nu vor fi anulate, cum a anunțat cu o zi mai devreme, ci supuse impozitării prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a impozitului pe venit.

În aceeași zi, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova s-a arătat îngrijorată de declarațiile de politici fiscale preconizate de Ministerul Finanțelor și consideră că acestea „vor avea un impact profund negativ asupra situației sociale a salariaților”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal