Pentru câteva ore au uitat de greșelile comise în trecut, dar și de faptul că își ispășesc pedeapsa după gratii. Mai mulți deținuți de la Penitenciarul nr.10 Goian s-au transformat în adevărați actori și au reușit, prin prestația lor scenică, să atingă un subiect dureros pentru mulți moldoveni - valorile familiale și prețul casei părintești.
Tinerii au uitat pentru câteva clipe de gratiile din fier și s-au transformat în adevărați artiști. Ei au oferit o abordare proprie piesei „Testamentul”, de Gheorghe Urschi.
Ion are 17 ani. Ultimele nouă luni și le-a petrecut la pușcărie. Pe scenă a avut emoții mari, pentru că din public îl privea fiul său de nici doi ani.
„Pe scenă am avut emoții de bucurie, de fericire și în ochii oamenilor am văzut bucurie și fericire pentru că văd ceva frumos”, explică băiatul.
Tânărul spune că și-a învățat lecția și așteaptă cu nerăbdare să iasă de după gratii:
„Pentru zilele petrecute la libertate are planuri mari. Vreau să-mi continuu viața pe care am avut-o până la intrarea în penitenciar. Am studii, vreau să mă angajez la muncă, să-mi realizez scopurile pe care le aveam mai înainte”.
În spatele replicilor declarate din scenă sunt săptămâni întregi de muncă. Mihai are 16 ani. Spune că nu s-a așteptat să învețe arta actoriei la pușcărie.
„Am lucrat două luni de zile. Azi am avut emoții, dar au trecut când am intrat în scenă”, povestește deținutul.
Cel mai greu, spune tânărul, a fost să învețe să-și țină emoțiile în frâu:
„Ne adunam toți cei care trebuiau să participe și citeam pe rând. Apoi am învățat cuvintele și fără foi am exersat și am văzut că ne iese. Apoi am venit aici și am făcut odată repetiții”.
Când va ieși din închisoare, vrea să ducă o viață normală, la fel ca semenii săi.
„Vreau să ies, să fiu acasă, lângă părinți. Apoi vreau să-mi fac o familie, un viitor, ca să fiu în rând cu toți oamenii normali”, spune băiatul.
Deținuții și-au primit rolurile din piesa „Testamentul” lui Gheorghe Urschi în corespundere cu propriul lor caracter.
„I-am rugat pe ei singuri să spună cine și în ce rol se vede. Apoi am făcut testarea. Copiii și-au ales rolurile exact așa cum li se potrivește. Mi se pare că s-au potrivit de minune după persoana și temperamentul pe care îl au”, a declarat Liuba Jignea-Suveica, directoarea Penitenciarului nr.10.
Avocatul poporului pentru drepturile copilului subliniază importanța integrării tinerilor deținuți în societate.
„Aflarea lor acolo este un sistem, după gratii, asta este realitatea și trebuie să recunoaștem. Ne-am gândit de ce să nu facem în așa fel ca copiii să fie prezenți în societate?”, a spus Maria Bănărescu.
Asemeni actorilor profesioniști, deținuții și-au primit la final porția de aplauze.
Vezi și aceste știri

Parlamentul European: UE trebuie să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată

Ilan Șor, după cerere de ridicare a imunității parlamentare: „Această putere folosește PG drept bâtă politică ca să închidă gura opoziției”
