Potrivit specialiștilor, în anul 2019 valoarea adăugată brută în sectorul agricol va crește relativ modest, cu 1,8%, iar în 2020, în condiții climaterice normale, creșterea ar putea constitui puțin peste 4%. Totodată, sectorul construcțiilor este prognozat să crească cu 6,8% în 2019 și cu aproximativ 3,4% în 2020.

„Deși reforma fiscală s-a soldat cu reducerea cu aproximativ 700 milioane lei a încasărilor la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, în comparație cu scenariul alternativ în care reforma nu s-ar fi produs, aceasta a avut un impact notabil asupra procesului investițional. Rata de creștere a investițiilor de capital a fost cu peste 20 puncte procentuale mai mare în scenariul de bază comparativ cu cel alternativ. S-a redus în mod vizibil și fenomenul ocupării informale, estimativ, cu circa 3-4%, fiind vorba de reducerea ocupării informale atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, explică experții.

O provocare importantă adusă în discuție de analiști ține de multiplele presiuni la care trebuie să facă față bugetul public în contextul actual:

„Angajamentele financiare pe care și le-a asumat Guvernul anterior, ghidat de mize politice pe termen scurt și reducerea încasărilor la bugetul de stat ca urmare a reformei fiscale au cauzat un deficit de casă echivalent cu 8% din totalul veniturilor bugetului public național, în primele cinci luni ale anului curent. Ultima dată când sistemul bugetar a fost expus la asemenea presiuni au fost anii 2011-2012, ca o consecință a crizei financiare și economice din 2008-2009”.

La finele anului curent, experții prognozează o creștere a cheltuielilor peste veniturile bugetare. Cu toate acestea, specialiștii spun că ritmurile de creștere treptat se vor egala.

La mai bine de o lună de la învestirea noului Guvern, experții au venit și cu o serie de recomandări care ar putea sprijini Executivul în stabilizarea sistemului finanțelor publice și politicilor economice, pe termen scurt și promovarea dezvoltării pe termen mediu și lung.

„Stabilitatea politicii fiscale, sporirea veniturilor bugetare prin reducere evaziunii, evaluarea strategică a cheltuielilor publice, dar și asigurarea transparenței absolute a sistemului finanțelor și proprietății publice. De asemenea, este imperativă o separare mai bună a sferei politice de cea economică și instituirea mecanismelor pentru evitarea conflictelor de interese”, au declarat specialiștii.

Potrivit experților Centrului Analitic Independent „Expert-Grup, priorități pentru actuala conducere trebuie să rămână și asigurarea independenței băncii centrale, gestionarea balanței de plăți, asigurarea transparenței procesului de reformă a relațiilor de muncă și fortificarea cadrului instituțional, dar și fortificarea sistemului național de statistică.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!