Dinu Plîngău, membru al Comisiei de selectare a candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, pune la îndoială obiectivitatea concursului și evaluarea candidaților la concursul organizat de Comisia juridică din Parlament. Deputatul consideră că au fost omise două criterii importante: meritocrația și integritatea persoanelor evaluate.
„La 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități a organizat un concurs de selectare a candidaților la funcția de judecător la CC din partea Parlamentului Republicii Moldova. Am analizat 15 profiluri ale diferitor candidați. Procesul de selectare s-a axat în exclusivitate pe profesionalismul candidaților și s-a exclus, spre regretul meu, alte două criterii nu mai puțin importante care urmau să stea la baza selectării candidaților, cum ar fi meritocrația și integritatea persoanelor”, scrie Plîngău pe pagina sa de Facebook.
Ba mai mult, deputatul afirmă că a observat în procesul de selectare „cum au fost atribuite facilități pentru anumiți candidați”, iar alții ar fi fost descreditați, „chiar dacă aveau o pregătire profesională identică”.
Parlamentarul PPDA cere ca toți candidații la funcția de judecător ai Curții Constituționale să fie evaluați după trei criterii: integritate, profesionalism și meritocrație. Dinu Plîngău declară că va solicita, vineri, în ședința plenului Parlamentului să se revină la aeste trei principii.
Totodată, deputatul spune că va cere punerea în aplicare a hotărârii Parlamentului cu privire la starea de captivitate a statului.
De asemenea, parlamentarul și-a exprimat dezacordul față de restabilirea lui Ion Druță la șefia Curții Supreme de Justiție și emiterea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale pe uzurparea puterii în stat, emisă de procurorul interimar, Igor Popa.
Amintim că, miercuri, 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități din Parlament a desfășurat concursul pentru numirea a doi judecători ai Înaltei Curți din partea Legislativului. Potrivit legii, Curtea Constituțională se compune din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
Vezi și aceste știri

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei

Ministrul Justiției a explicat de ce a avut o opinie separată concordantă în privința activității lui Stoianoglo
