
Morari, despre dorința de a fi procuror general interimar: S-ar putea să fiu un Don Quijote care luptă cu morile de vânt
„Chiar dacă voi fi un Don Quijote care luptă cu morile de vânt, asta e decizia mea, pe care mi-o asum. Nu vreau ca aceștia care vin să facă aceleași acțiuni ca cei care au plecat”. Așa a explicat fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, dorința de a deveni șef interimar al Procuraturii Generale (PG).
・
Morari a declarat că nu-și dorește să candideze la funcția de procuror general și că se limitează la interimat. Și asta pentru că, anterior, a criticat activitatea fostului șef al PG, Eduard Harunjen, dar și pentru că ar putea fi acuzat că, astfel, ar încerca să-și ascundă unele acțiuni de la cârma PA.
„Atât timp cât există atmosfera asta de schimbare, acum este necesar să ne mișcăm toți. Sistemul are capacitatea să devină rigid. Atunci când eviți oportunitatea, poți să admiți ca cei care au plecat să revină. Nu o să admit acest lucru. Prin propriul comportament vreau să dau de înțeles colegilor că soarta este în propriile mâini”, a declarat Viorel Morari.
Vrea „să reanimeze imaginea Procuraturii Generale” și un alt candidat la asigurarea interimatului, Anatolie Istrate.
„Azi suferă imaginea PG, care este sub nivelul minim. Încrederea cetățenilor este zero în organele procuraturii. Sunt procurori care pot face față lucrurilor. Nu este o coincidență că ședința Consiliului Superior al Procurorilor a fost anulată. Cunoșteam, dar nu eram convins, de aseară. Se auzea că nu va avea loc ședința. Motivele ar fi că undeva politicul se gândește cum ar putea să soluționeze întrebarea cu interimatul. Posibil sunt și motive obiective”, a declarat Anatolie Istrate.
Cel de-al treilea candidat la această funcție, Viorel Radețchi, nu a făcut declarații.
Vezi și: Trei candidați vor să ocupe locul de procuror general interimar. Cine sunt aceștia
Amintim că, vineri, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să selecteze un candidat pentru asigurarea interimatului la șefia PG. Ședința nu a avut însă loc din lipsă de cvorum. Doar patru membri au venit la întrunire, deși erau necesari cel puțin opt. Amintim că fostul procuror general Eduard Harunjen și-a dat demisia pe 11 iulie. El a invocat în cerere „agravarea stării de sănătate”. Temporar, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de adjunctul său, Igor Popa.