Șefa Guvernului a ținut să spună, din start, că o bucură faptul că „oamenilor nu le este frică să își exprime părerea despre deciziile Executivului”.

„Trebuia să discutăm îndelungat asupra modificărilor pe care le facem, dar am moștenit probleme de la guvernarea coruptă și iresponsabilă, care a acționat după ideea după noi și potopul. Noi am moștenit o gaură de peste 4 miliarde de lei. Asta înseamnă că 4 miliarde trebuie reduse din cheltuieli. (...) Da, știu că sunt măsuri care nu au fost preîntâmpinate cu mare bucurie, nimeni nu se bucură de creșterea impozitelor, dar să știți că au fost măsuri mult mai dure pe care le-am evitat. Am văzut și reacții de la cei care au furat bugetul, care au administrat prost. Cred că putem scrie o carte despre schemele de corupție a Guvernului precedent. Să găsim un scriitor să meargă din minister în minister și să scrie o carte”, a spus Sandu în ședința Guvernului. 

Prim-ministra a fost completată de șefa de la Finanțe, Natalia Gavrilița.

„În primele săptămâni de mandat, am lucrat din greu ca să ne asigurăm că reluăm programul cu FMI și în consecință putem primi susținerea bugetară la venituri, ca să mergem în regim normal cu cheltuielile. Nu să plătim doar salarii și pensii, dar și să continuăm „Drumuri bune”, să facem reparații, să susținem administrația publică locală și altele. Asta facem pentru a readuce bugetul în albia normală. Vom continua două luni consultările pe politica fiscală. Asigur toți cetățenii că ne gândim când luăm decizii”, a spus Gavrilița.

După ce proiectul a fost aprobat, Sandu și Gavrilița au ieșit în fața presei unde au ținut să menționeze că au lucrat „în regim de pompieri”. „Am luat măsuri urgente pentru a încheia acordul cu FMI. Dacă nu făceam asta, urmau să fie blocate 3,5 miliarde de lei de cheltuieli din buget”, a mai precizat Sandu.

Natalia Gavriliță a menționat că modificările prevăd majorarea atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor și vin să reducă din deficitul bugetar.

Amintim că Ministerul Finanțelor a anunțat un șir de majorări de taxe, printre care anularea scutirii personale pentru moldovenii cu venituri mai mari de 20 de mii de lei, majorarea taxelor în sectorul HoReCa și impozitarea tichetelor de masă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!