„Fratele meu deja de un și jumătate sau de doi ani lucrează în Rusia. Copiii lui își fac studiile în Federația Rusă. El a lucrat într-o companie care se ocupă de direcția Chinei, împreună cu Igor Ceaika. Nu cunosc detalii, dar probabil a fost invitat într-un proiect nou. Nu văd nimic criminal în asta. Eu consider că, dacă este posibilitatea să lucreze acolo, lasă să lucreze. Mai mult, fratele soției mele, la fel, lucrează și trăiește de vreo 15-20 de ani în Rusia. Cei care încearcă să caute ceva, arătați-mi un exemplu de o familie moldovenească unde nu este un membru al familiei care lucrează peste hotare”, a declarat șeful statului în cadrul unei emisiuni televizate de la RTR Moldova.

Fratele președintelui Republicii Moldova, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile unei companii deținute de fiul procurorului general de la Moscova, Igor Ceaika. 

Omul de afaceri rus a refuzat să dea detalii, dar a spus că această companie se ocupă cu implementarea proiectelor de construcții doar pe teritoriul Federației Ruse și că nu plănuiește să se extindă în Republica Moldova. A mai menționat că Alexandru Dodon va răspunde de departamentul de construcții.

Anterior, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a scris că cel puțin 70 de mii de euro au intrat în contul fundației „Din suflet” a primei doamne Galina Dodon dintr-un cont deschis pe numele lui Igor Ceaika.

La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Ceaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către „Delovaya Rossiya”, organizație a mediului de afaceri rus. Igor Ceaika este unul din cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Ceaika. Conform unei investigații a Fundației Anti-Corupție (FBK), conduse de opozantul rus Alex Navalnîi, Igor Ceaika ar fi câștigat mai multe contracte cu statul rus, cu largul sprijin al influenței tatălui său.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!