Reprezentantul FMI în R. Moldova: Reforma PD era riscantă și costisitoare, fiind în favoarea bogaților. Ce spune despre creșterea taxelor în sectorul HoReCa

Reprezentantul FMI în R. Moldova: Reforma PD era riscantă și costisitoare, fiind în favoarea bogaților. Ce spune despre creșterea taxelor în sectorul HoReCa

Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în R. Moldova, Volodymyr Tulin, a confirmat pentru Newsmaker că anularea unor facilități fiscale și creșterea taxelor, în special în sectorul HoReCa, au fost precondiții ale FMI pentru acordarea unei noi tranșe. Tulin a declarat pentru sursa citată că acțiunile întreprinse de Guvernul Filip în vara lui 2018 au fost „riscante” și „costisitoare”. 

Tulin a declarat că ultimele decizii ale Ministerului Finanțelor, pe larg criticate de sindicate, mediul de afaceri și opoziție, vor contribui la o politică fiscală „echilibrată” și la „creșterea veniturilor necesare pentru îndeplinirea obligațiunilor sociale și a investițiilor capitale”.

Reprezentantul FMI a criticat unele decizii fiscale ale Guvernului Filip. „Măsurile de impozitare adoptate de precedenta putere, în iulie 2018, au fost riscante și costisitoare. E vorba despre amnistia capitalului și reforma fiscală, care presupunea scăderea impozitului în sectorul HoReCa de la 20% la 10%. Asta a dus la o presiune mai mare asupra bugetului și la majorarea deficitului bugetar, care ulterior trebuia finanțat”, a spus Tulin.

Publicitate

Citește și: „Știm că nimeni nu se bucură de creșterea impozitelor”. Cum justifică Guvernul majorarea taxelor

Expertul afirmă că FMI nu a fost întrebat despre aceste reforme.

„Această schimbare a fost regresivă din punct de vedere al echității sociale. Era în favoarea oamenilor bogați și în defavoarea celor mai săraci. Măsurile noului Guvern ar contribui la lichidarea acestui dezechilibru”, consideră reprezentantul FMI.

Impozitele în sectorul HoReCA

Tulin susține că impozitarea de 20% în sectorul hotelelor, restaurantelor și cafenelelor e de fapt revenirea a ceea ce era până în 2018. „Este important să înțelegem de ce a fost redusă taxa TVA, adică motivația. Autoritățile democrate au explicat atunci acest lucru prin faptul că asta ar ajuta la scoaterea unor afaceri din umbră. Dar aceasta este logica greșită (...). Nu trebuie să reducem impozitele, ci să înțelegem de ce ele nu sunt plătite și să eliminăm dificultățile întâmpinate de întreprinderi și contribuabili”, consideră reprezentantul FMI.

Amintim că Ministerul Finanțelor a anunțat un șir de majorări de taxe, printre care anularea scutirii personale pentru moldovenii cu venituri mai mari de 20 de mii de lei, majorarea taxelor în sectorul HoReCa și impozitarea tichetelor de masă.

„Am luat aceste măsuri urgente pentru a încheia acordul cu FMI. Dacă nu făceam asta, urmau să fie blocate 3,5 miliarde de lei de cheltuieli din buget”, a declarat premierul Maia Sandu după adoptarea acestei decizii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal