„Coaliția asta are doi plămâni care respiră diferit. Igor Dodon face parte din vechiul regim, pentru el dezmembrarea vechiului sistem ar însemna amputarea propriilor membre. Igor Dodon e captiv trecutului său. El își dă seama că dacă lucrurile se curăță și se setează, va fi întrebat cum finanțează partidul, ce zicea pe video cu Plahotniuc, despre afacerile familiei sale în Rusia. Prin criticile mele, am încercat să-i spun să aibă grijă de reputația sa”, a declarat Ion Sturza.

Potrivit lui, relațiile președintelui cu Moscova s-ar fi răcit. „Dodon știe vulnerabilitățile sale, că a căzut în dizgrație la Kremlin și Kremlinul caută să-l înlocuiască. El vrea să fie reales în 2020, dar umilința pe care urmează să o accepte de la Maia Sandu e mai mică decât cea pe care a acceptat-o de la Plahotniuc. El nu a livrat ce a promis, n-a luat majoritatea, iar alianța cu Plahotniuc era privită cu ochi răi la Moscova, asta știu precis din discuții cu participanți de acolo”, a mai spus el.

Sturza a adăugat că Zinaida Greceanâi ar fi „punctul de legătură la Moscova”. „Ea are o poziție excepțională la Moscova, ea l-a adus pe Dodon. Ea a sudat toată afacerea cu coaliția”, a explicat Sturza.

Contrar celor spuse de Ion Sturza, anterior, președintele a declarat că își dorește curățarea sistemului și scoaterea lui din captivitate, menționând că relațiile cu Moscova sunt mai apropiate după formarea coaliției dintre PSRM și blocul ACUM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!