Se alege șeful CNA. Comisia va evalua cei nouă candidați (VIDEO, UPDATE)

Se alege șeful CNA. Comisia va evalua cei nouă candidați (VIDEO, UPDATE)

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități urmează să intervieveze, luni, 29 iulie, candidații înscriși în cursa pentru șefia Centrului Național Anticorupție (CNA). În total, au fost admiși nouă pretendenți.

UPDATE 17:17 Câștigător a fost desemnat secretarul general al Aparatului Președintelui, Ruslan Flocea.

UPDATE 15:47 Comisia se întrunește în ședința de evaluare a candidaților, iar decizia va fi anunțată printr-un comunicat de presă. Vom reveni cu detalii.

UPDATE 15:45 Ultimul candidat, Alexandru Carmanovici, și-a finalizat prezentarea. Fostul colaborator SIS și-a citit discursul de pe foaie, vorbind despre atuurile și punctele slabe ale instituției.


„O să fac cunoștință cu colectivul, în primul rând. Al doilea lucru va fi evaluarea fiecărei subdiviziuni și a fiecărui colaborator, care va raporta ce face. A treia măsură va fi discuția cu conducătorii instituției, dacă vor rămâne sau nu la CNA, o să accepte sau nu să mai rămână. În al patrulea rând îmi voi forma echipa, iar în al cincilea rând voi cerceta privatizările ilegale, laundromatul și la ce s-a ajuns până acum”, și-a enumerat prioritățile Carmanovici.

Întrebat cum va investiga frauda bancară, Carmanovici a spus că va decide ce va face când va ajunge în funcție.

UPDATE 15:21 Penultimul candidat și-a prezentat conceptul de dezvoltare a instituției. Este vorba de Vitalie Verbceanu, care a deținut funcția vicedirector al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției.


„Oricine ar fi desemnat câștigător și va veni la conducerea instituției, mi-aș dori ca aceasta să devină una eficientă și credibilă, astfel încât să obțină trei de „da”: din partea societății civile, a opoziției parlamentare și a organismelor internaționale”, a declarat candidatul.

Cât despre faptul că s-a înscris în cursă după ce comisia juridică, numiri și imunități a decis prelungirea termenului limită de depunere a dosarelor: „Am aplicat pe ultima sută de metri la acest concurs, fiindcă am fost asigurat de societatea civilă că nu există niciun aranjament politic”, a explicat Vitalie Verbceanu.

UPDATE 14:48 Un candidat a îndemnat comisia să-l evalueze cu zero puncte, dacă nu îi va respecta integritatea. „Un director CNA, deși e numit de Parlament, urmează a raporta în fața Parlamentului, trebuie să fie apolitic. Un director CNA nu trebuie. Să slujească niciun partid, niciunei coaliții. Am o rugăminte: în măsura în care cineva consideră că politicul are prioritate, mă puteți nota cu zero puncte”, a declarat înainte de a pleca de la interviu Gheorghe Macovei.

UPDATE 14:24 Gheorghe Macovei, avocat de profesie și lector universitar, a spus că, în primul rând, trebuie schimbată percepția oamenilor față de CNA. „Primul lucru pe care-l voi face: demiterea tuturor angajaților cu probleme de imagine. Tot ce e cu probleme de imagine urmează a fi înlăturat. Urmează a fi publicate în mass-media cazurile date”, a declarat el.


A mai menționat că, dacă ajunge director, va reseta domeniile de activitate prioritare. El a spus că în timp ce ofițerii CNA își concentrează eforturile pe lupta împotriva corupției din instituțiile de învățământ sau cele medicale, „se trece insistent cu vederea poliția, procuratura, instanțele judecătorești”.

UPDATE 13:55 Cea de-al șaselea candidat, Ruslan Flocea, a spus că una dintre cele mai importante sarcini pe care le va avea, dacă va deveni șef la CNA, va fi să se clarifice cu subiectul furtului miliardului. „În ce măsură a fost implicat CNA, a făcut sau nu sesizări organului legislativ, executiv, Băncii Naționale. În comun cu Procuratura Anticorupție, aș vrea să fortificăm acel grup de lucru care la moment investighează furtul miliardului”, a declarat el.


Ruslan Flocea, care este secretarul general al Aparatului Președintelui RM, a mai spus CNA ar trebui să gestioneze, din nou, actele de corupție mare. „CNA-ului merită să-i fie acordată o a doua șansă, să documenteze corupția mare, dar și corupția sistemică. Una dintre cele mai grave pagube care pot fi aduse unui stat sunt activitățile care poartă caracter sistemic – domeniul educației, sănătății ect.”, a explicat acesta.

UPDATE 13:00 Al cincilea candidat, Sava Maimescu, venit la concurs, a fost întrerupt de comisie în timp ce își citea discursul de pe foaie. A fost întrebat care ar fi primele acțiuni pe care le-ar întreprinde dacă ar câștiga fotoliul de director la CNA.

„În primul rând, aș face cunoștință cu colectivul. Acolo e foarte mult de lucru, e complicat. Aș pătrunde mai mult în structura CNA, am și eu niște sugestii. Din punctul meu de vedere, structura actuală urmează a fi reformată. Aș include o subdiviziune care să se ocupă cu factorii de decizie de înaltă răspundere, inclusiv internaționali. M-aș interesa care sunt condițiile de trai. Ofițerii CNA, practic 80-90%, sunt oameni care vor să muncească”, a declarat candidatul.

Ca să fie mai convingător, Victor Maimescu a spus că „dacă acasă nu-s condițiile normale de trai, încep obiecțiile din partea soției”.

UPDATE 11:45 Potrivit Cristinei Țărnă, toate eforturile de reformă a Centrului Național Anticorupție au eșuat din câteva motive. „Totul a pornit de la numirea directorilor controlați politic, în lipsa concursului. După ce au fost introduse concursurile, deseori se mimau sau se lăsa loc de speculații că sunt mimate. Un alt motiv este inconsecvența agendei de reforme. În 2012, s-a dorit concentrarea acestei instituții pe lupta împotriva marii corupții. Însă, prin reforma Procuraturii Anticorupție (PA), s-a stabilit că toată lupta împotriva marii corupții revine PA. Abordarea a fost să luptăm cu acea corupție care rămâne după PA. Iar asta a dus la faptul că nu s-a auzit de dosare de rezonanță care au fost investigate”, a explicat candidata.

Vedeți și: Cristina Țărnă, la concursul pentru șefia CNA: „Sunt gata să enervez guvernarea”

Ca să fie mai convingătoare cu privire la ineficiența luptei împotriva corupției, a făcut o comparație: „Asta cum ai sta în spatele unui balaur, dar te-ai duce cu un tun să vânezi vrăbii. Ceea ce trebuie de făcut acum este să întoarcem acest tun în fața acestui balaur în spatele căruia s-a aflat instituția. De vrăbii se pot ocupa și alții”.

UPDATE 11:25 La interviu a venit singurul candidat de până acum care a refuzat să-și citească conceptul de dezvoltare a instituției de pe foaie. Este vorba de fosta șefă adjunct a CNA, Cristina Țărnă. „Presupun că aveți în față conceptul elaborat. Nu o să-l citesc. O să-l prezint pe scurt. Nu vreau să parcurg prevederile legale cu privire la integritate, fiindcă sunteți deputați și presupun că le cunoașteți”, și-a început discursul candidata.

 

„Moldova este o țară în care există multă corupție. O știe toată lume. Există două modalități de intervenția – documentarea infracțiunilor de corupție și prevenirea lor. Ce e mai important: prevenirea sau investigarea? Mi se pare o discuție fără sfârșit. Investigarea tuturor actelor de corupție este imposibilă, la fel ca prevenirea tuturor actelor de corupție. Sunt deziderate utopice”, a continuat Cristina Țărnă.

UPDATE 11:00 A venit în fața membrilor comisiei și fostul șef al Direcției municipale Chișinău a Serviciului de Informații și Securitate, Dorin Gorea. „Din 2012 s-a pus accentul pe prevenirea corupției, s-au făcut diferite lecții. Dar vedem că în ultimii ani efect tare mare nu este. Eu pun mai mare accent pe combaterea corupției. Eu am propus de a ridica nivelul de la corupția mică, de la profesori și medici, la corupția mare. Aș dori de ridicat „planka” (n.r. – nivelul) în activitate, nu crime din astea mici”, a declarat el.

Întrebat care ar fi primele sale acțiuni, dacă ar ajunge în fotoliul de director, Dorin Gorea a spus: „Aș evolua activitatea centrului. Aș cere evaluările activităților fiecărei subdiviziuni. Ulterior, aș analiza persoanele care au activat sau nu. Iese din una în alta, pe loc. Aș fi categoric împotriva restructurărilor mari. Nu pot să spun că îi dăm pe toți afară. Se paralizează toată activitatea centrului”.

UPDATE 10:22 Cel de-al doilea candidat intervievat a fost ex-șeful Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupție al Ministerului de Interne, Vitalie Moisei. A spus că își dorește o instituție depolitizată, cu angajați integri și profesioniști.


„CNA trebuie să fie un organ apolitic, care nu sprijină niciun partid politic. Cred că viitorul director, pe lângă integritate și profesionalism, trebuie să aibă curaj. Ca cineva când dă indicații, să le trateze așa cum prevede legea. Curaj, ca atunci când subiectul unor acte de corupție sunt prieteni sau rude, să acționeze așa cum prevede legea. Independența este asigurată și prin voința politică, ca să lase libertatea ca acest organ să existe independent”, a declarat Vitalie Moisei.

Candidatul a mai spus că, dacă ajunge la șefia CNA, va colabora cu societatea civilă, va determina angajații instituției să lucreze în beneficiul cetățenilor și ar lua măsuri pentru ridicarea încrederii oamenilor în CNA.

UPDATE 09:50 „Există informații că unii colaboratori ai CNA duc o viață care nu neapărat corespunde cu veniturile care sunt. De exemplu, au case luxoase. Care vor fi măsurile dvs?”, a întrebat președintele comisiei, Sergiu Litvinenco.

„Făcând o analiză, în SUA, de exemplu, și în Europa, este așa serviciu –  fiscalitatea internă. Persoanele care s-au îmbogățit ilegal, vom face anchete de serviciu și vom elibera din funcție. Așa persoane nu au loc să activeze mai departe în cadrul CNA”, a răspuns Veaceslav Guțan.

UPDATE 09:30 Primul candidat intervievat a fost conferențiarul universitar Veaceslav Guțan. Acesta a spus că, pentru a deveni bun manager, trebuie următoarele calități: încredere în sine, devotament, dorință de a schimba, responsabilitate, integritate. Dacă ar ajunge șef la CNA, a spus că, din primele zile, va analiza activitatea instituției și a tuturor angajaților.


„În cazul persoanelor implicate în scandaluri, vom face o investigație internă și vom pune întrebarea – este o infracțiune de corupție? Sau disciplinar va fi pedepsită, sau penal. Sunt buni specialiști în cadrul CNA, i-am pregătit eu personal la Academia Ștefan cel Mare. Sunt însă și unii care activează pentru interese proprii. Niciodată nu voi încerca să divizez societatea în ai voștri și în ai noștri. La moment trebuie o stabilitate, ca colectivul CNA să activeze și să avem rezultate pozitive”, a declarat Veaceslav Guțan.

Știrea inițială: La prima etapă, candidații vor prezenta conceptul de dezvoltare instituțională și de management. Ulterior, vor urma întrebările din partea membrilor comisiei.

Cei mai mulți dintre candidați au activat în cadrul CNA, iar alții au lucrat la Serviciul Informații și Securitate sau MAI.

Iată lista candidaților:

 1. Veaceslav Guțan, fost candidat la șefia CNA, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”
 2. Vitalie Moisei, fost șef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupție al Ministerului de Interne
 3. Dorin Gorea, fost șef al Direcției municipale Chișinău a Serviciului de Informații și Securitate
 4. Cristina Țărnă, fost director adjunct al CNA
 5. Sava Maimescu, fost vicedirector al Departamentului Vamal, doctor în drept, conferenţiar universitar, a candidat anterior la șefia CNA
 6. Ruslan Flocea, secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova 
 7. Gheorghe Macovei, avocat, lector universitar
 8. Vitalie Verbeceanu, fost vicedirector al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției
 9. Alexandru Carmanovici, fost șef de direcție generală în cadrul Serviciului de Informații și Securitate

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ministerul Mediului va lansa în luna noiembrie campania anuală „Un arbore pentru dăinuirea noastră”: 2,5 milioane de puieți vor fi plantați în toată țara

Ministerul Mediului va lansa în luna noiembrie campania anuală „Un arbore pentru dăinuirea noastră”: 2,5 milioane de puieți vor fi plantați în toată țara

Inspectoratul de poliție Fălești are un nou șef interimar

Inspectoratul de poliție Fălești are un nou șef interimar

S-a întors cu mâna goală? După o vizită de două zile în Polonia, Spînu anunță despre discuții, nu și soluții pentru criza energetică

S-a întors cu mâna goală? După o vizită de două zile în Polonia, Spînu anunță despre discuții, nu și soluții pentru criza energetică

Advertoriale
Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cu milioanele în aer. Fotbaliștii de la Sheriff nu își pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor
 • 2
  Ministrul desemnat la MAE România: „Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie”
 • 3
  Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul
 • 4
  După ce ieri, Igor Dodon a renunțat la mandat, azi a plecat la Moscova
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.