„Nu avem oameni care să curețe sistemul”
„Nu există oameni care vor să curețe sistemul. Avem nevoie de procurori și judecători noi, ca să reformeze sistemul. Tineri școliți, integri, ca să-i înlocuiască pe majoritatea procurorilor și judecătorilor. De unde îi luăm? În R. Moldova există Institutul Național al Justiției, care pregătește procurori și judecători. Din păcate, această instituție nu asigură justiția cu un număr suficient de profesioniști integri. Pentru octombrie 2019-aprilie 2021 au fost planificate doar 20 locuri pentru judecători și 20 pentru procurori. Avem nevoie de sute de procurori și judecători noi. E insuficient ca în sistem să vină doar câte 20 de procurori și judecători în această perioadă, în condițiile în care sistemul nu vrea să se reformeze, iar noi trebuie să-l înlocuim integral”, a declarat Maia Sandu.
„INJ nu și-a atins scopul”
Potrivit Maiei Sandu, instituția nu și-a atins scopul pentru care a fost creată în 2006. „Atât pregătirea, cât și formarea continuă sunt sub orice standarde. Solicit demisia conducerii instituției. Instituția a angajat oameni cu probleme de integritate, există practici de mituire atât la admitere, cât și la absolvire. Cum putem avea procurori și judecători normali, dacă ei se obișnuiesc cu mita încă de la INJ?”, a mai spus ea.
„Ministerul Justiției să identifice soluții”
Șefa Cabinetului de miniștri a solicitat Ministerului Justiției să identifice soluții legale pentru a crește de 2-3 ori numărul persoanelor care urmează a fi instruite la INJ, chiar începând cu anul acesta.
„Dacă asta nu e posibil, rog Ministerul Justiției să pregătească modificări la cadrul legal și să ne asigurăm că programul de admitere și cel de testare a cunoștințelor să fie integru. Să avem grijă și cine predă în această instituție. Nu pot fi admise persoane compromise, magistrați care au executat comenzi politice”, a adăugat Maia Sandu.
„23 de zile de inacțiune a procurorilor”
„Sunt 23 de zile de când m-am adresat procurorilor și le-am spus că Procuratura e liberă să-și îndeplinească profesia. Sunt 23 de zile de când ei ar fi trebuit să aplice legea și să acționeze la ilegalități. În acest răstimp ar fi putut investiga zeci de scheme de corupție. Această perioadă a fost mai mult decât suficientă ca să înțelegem un lucru foarte grav: ei nu vor să-și facă datoria”, a mai declarat prim-ministra.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
