„Toate guvernările s-au luptat pentru un oarecare control asupra CNA. Toată lumea înțelege la nivel declarativ că trebuie să fie o instituție independentă. Indicații la nivel politic încă de pe timpul dlui Voronin și până acum au existat.  CNA dacă își face bine meseria, enervează guvernarea. Unica variantă posibilă este atunci când CNA luptă cu corupția mică. De asta a fost luată această abordare comodă, să lupte cu lucruri mai puțin importante, fiindcă asta nu deranja niște interese. Dacă este o persoană cu adevărat independentă la șefia CNA, va ști să-și apere independența. Nu trebuie să promită nimănui nimic. Cel care tranzacționează o dată, va tranzacționa și de mai multe ori”, a declarat Cristina Țărnă.

„Sunteți gata să enervați această guvernare?”, a întrebat democratul Sergiu Sîrbu. „Sigur că da”, a răspuns prompt candidata.

„De ce nu ați enervat precedenta guvernare?”, a insistat deputatul PDM.

„I-am enervat. Întrebați-i cât de bucuroși erau la raportul cu privire la expertiza anti-corupție. Erau inclusiv deputați care mergeau la directorul CNA și se plângeau pe mine. În 80% din tot timpul meu eram pusă în situația să lupt pentru dreptul de a lupta împotriva corupției. La un moment dat, am înțeles că mă depășește să lupt cu morile de vânt. Dacă aș avea prerogativele depline în această instituție, cred și promit că o să enervez nu mai puțin decât enervam prin acțiunile de prevenire pe care le aveam. Guvernările și alianțele se schimbă repede. Important e să fii obiectiv”, a declarat ea.

Cristina Țărnă a ocupat funcția de director-adjunct al CNA. Și-a dat demisia în octombrie 2017, invocând motivele legate de destabilizarea ARBI, de reforma CNA, dar și motive personale.

În total, la șefia CNA candidează nouă candidați. Puteți vedea AICI declarațiile lor din proba interviului, desfășurată luni, 29 iulie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!