Incinerarea deșeurilor este o soluție pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor, dar Moldova nu va permite niciodată importul de deșeuri din alte țări. Concluziile au fost expuse în cadrul unei audieri publice care au avut la bază subiectul propunerii de redimensionare a politicii în domeniul managementului deșeurilor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvernul Filip încă în anul 2016, dar nu a fost aprobată nici până astăzi.
„Când am propus spre vot acest proiect, am observat o opunere masivă. Tot ce se vorbește din punct de vedere economic, este important, dar nu vom face rabat când vorbim despre sănătatea oamenilor și despre problemele de mediu”, a declarat deputatul ACUM, Vladimir Bolea.
Prezenți la discuții, reprezentanții Ministerului Mediului au constatat că, în ultimii 25 de ani în Moldova în materie de reciclare și dezvoltare a prelucrării deșeurilor, nu s-a schimbat nimic.
„Pe de o parte strigăm că deșeurile se ard și nu se depozitează corect, pe de altă parte un grup restrâns de oameni nu vor să înțeleagă că modificările sau crearea cadrului regulatoriu este foarte importantă. Experiența altor țări din UE ne demonstrează că activitatea asta trebuie să fie implementată într-un cadru regulatoriu juridic foarte clar stabilit”, a declarat Valentina Țapeș, secretat de stat la Ministerul Mediului.
Specialiștii au adăugat că, în prezent, reciclatorii care activează pe piața din Moldova nu dispun de soluții pentru a valorifica etapa finală a deșeurilor care se generează. Astfel, aproximativ 20% dintre deșeurile care se acumulează în țara noastră nu pot fi supuse niciunui tratament, întrucât lipsește segmentul de valorificare energetică.
„Impactul emisiilor este un subiect populist. Rapoartele internațională arată că contribuția de la incinerare este mult mai joasă decât contribuția de la depozitare. Emisiile gazului cu efect de seră sunt mult mai mari. Când vom promova această metodă de eliminare prin incinerare, acestea se vor reduce se vor reduce”, a spus managerul Oficiului Poluării Mediului, Tatiana Țugui.
Un alt aspect important atunci când vine vorba de gestionarea eficientă a deșeurilor ține de importul acestora:
„Este interzis importul în Moldova a deșeurilor și reziduurilor de orice natură în scopul acumulării temporare, valorificării sau eliminării. Moldova nu va admite importul în țară a deșeurilor din alte țări. Noi vom insista pe acest articol și să fie arse doar deșeurile autohtone. Și mediul de afaceri trebuie să afle acest mesaj. Dacă va fi aprobat acest amendament, să nu-și facă planuri în acest sens”.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
