„Când am propus spre vot acest proiect, am observat o opunere masivă. Tot ce se vorbește din punct de vedere economic, este important, dar nu vom face rabat când vorbim despre sănătatea oamenilor și despre problemele de mediu”, a declarat deputatul ACUM, Vladimir Bolea.

Prezenți la discuții, reprezentanții Ministerului Mediului au constatat că, în ultimii 25 de ani în Moldova în materie de reciclare și dezvoltare a prelucrării deșeurilor, nu s-a schimbat nimic.

„Pe de o parte strigăm că deșeurile se ard și nu se depozitează corect, pe de altă parte un grup restrâns de oameni nu vor să înțeleagă că modificările sau crearea cadrului regulatoriu este foarte importantă. Experiența altor țări din UE ne demonstrează că activitatea asta trebuie  să fie implementată într-un cadru regulatoriu juridic foarte clar stabilit”, a declarat Valentina Țapeș, secretat de stat la Ministerul Mediului.

Specialiștii au adăugat că, în prezent, reciclatorii care activează pe piața din Moldova nu dispun de soluții pentru a valorifica etapa finală a deșeurilor care se generează. Astfel, aproximativ 20% dintre deșeurile care se acumulează în țara noastră nu pot fi supuse niciunui tratament, întrucât lipsește segmentul de valorificare energetică. 

„Impactul emisiilor este un subiect populist. Rapoartele internațională arată că contribuția de la incinerare este mult mai joasă decât contribuția de la depozitare. Emisiile gazului cu efect de seră sunt mult mai mari. Când vom promova această metodă de eliminare prin incinerare, acestea se vor reduce se vor reduce”, a spus managerul Oficiului Poluării Mediului, Tatiana Țugui.

Un alt aspect important atunci când vine vorba de gestionarea eficientă a deșeurilor ține de importul acestora:

„Este interzis importul în Moldova a deșeurilor și reziduurilor de orice natură în scopul acumulării temporare, valorificării sau eliminării. Moldova nu va admite importul în țară a deșeurilor din alte țări. Noi vom insista pe acest articol și să fie arse doar deșeurile autohtone. Și mediul de afaceri trebuie să afle acest mesaj. Dacă va fi aprobat acest amendament, să nu-și facă planuri în acest sens”.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!