UPDATE 14:23 Avocații lui Ilan Șor au depus două demersuri la Procuratura Generală și CSM prin care cer interpelarea încheierii Curții de Apel Cahul cu privire la eliberarea mandatului de arest pe numele lui Ilan Șor și anunțarea acestuia în căutare, suspendarea celor trei judecători și intentarea cauzei penale pe numele lor „din cauza multiplelor încălcări la pronunțarea deciziei”.

Totodată, Șor a depus o plângere la Procuratura Generală în care cere tragerea la răspundere penală a premierului Maia Sandu pentru „amestecul constant în înfăptuirea justiției”. În acest sens, avocații fac referire la indicațiile constante pe care Sandu le dă magistraților prin intermediul presei sau la ședințele CSM.

„În acest context, se face referire la indicațiile și presiunile făcute la ședințele CSM din 25 iunie și 16 iulie, unde „public a amenințat cu eliberarea din funcție a judecătorilor care nu se încadrează în criteriile stabilite de șefa cabinetului de miniștri”, se arată într-un comunicat al Partidului „Șor”.

„În opinia reclamanților, acțiunile Maiei Sandu încalcă principiul constituțional al separării puterii în stat. Avocații lui Ilan Șor cer atrаgеrеа la răspundere a Maiei Sandu în conformitate сu рrеvеdеrilе аrt. 303 alin. 3 Cod Penal al Republicii Moldova: „Amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”, care prevede aplicarea amenzii de până la 47.500 de lei sau „închisoare de până la 4 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani”, se mai arată în comunicat.

Plângerea și sesizarea avocaților lui Ilan Șor pot fi văzute aici.

Știrea inițială:

„Pe 19 iulie, dimineața, în ziua ședinței mele, un oarecare judecător Moraru de la Curtea Supremă de Justiție, fostul președinte al Curții de Apel Cahul, l-a sunat pe judecătorul Movilă, unul dintre judecătorii colegiului meu, cu solicitarea de a aplica arestul pe numele meu, fără mari clarificări”.

„Totodată, tovarășul Musteață, sluga actualei alianței de guvernare, așa-zisul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doar că a îndemnat arestarea mea, dar și sancțiuni dure pentru cei care vor decide altfel. Este un haos curat”, a declarat Ilan Șor, locul aflării căruia este deocamdată necunoscut.

Șor spune că va expedia în adresa instituțiilor de drept solicitarea de a reexamina cazul său și de a începe urmărirea penală pe numele persoanelor la care s-a referit mai sus. „Dacă nu veți găsi suficiente probe, eu le voi aduce”, a adăugat deputatul, invocând că dreptul său la apărare a fost încălcat.


Aceasta este cea de-a doua adresare video, publicată de politician, după ce a fost anunțat în căutare națională.

Amintim că Ilan Șor a fost anunțat în căutare națională. Decizia a fost luată joi, 25 iulie, de Curtea de Apel Cahul. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

Citește și: Șor: Voi lupta până la ultima picătură de sânge. Ce spune despre Sandu și Dodon (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!