UPDATE 14:56 „În prezent sistemul de drept folosește în mod cinic garanțiile constituționale pentru ca să-i slujească în continuare pe cei care au subjugat Justiția în ultimii ani”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, menționând că actuala coaliție de guvernare trebuie să se gândească cum să rezolve această problemă. Totodată, spune Năstase, guvernarea trebuie să schimbe starea de lucruri în care Procuratura Generală este „un stat în stat” și este folosită în interesele unor persoane.

UPDATE 14:49 „Deciziile nu se bazau pe Constituție, nu aveau nimic cu Legea Supremă, și acea componență a Curții Constituționale a emis deciziile doar pentru a menține la putere un grup oligarhic. Sper că viitoarea componență a Curții Constituționale va conștientiza pe deplin responsabilitatea pe care o are și va garanta supremația Constituției”, a declarat Maia Sandu în discursul său. 

UPDATE 14:40 „În ultimii ani am asistat la substituirea Constituției cu interesul de clan”, a declarat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, exprimându-și speranța că în scurt timp se va reuși instituirea unei Curți Constituționale independente.

UPDATE 14:29 Igor Dodon a declarat că autorităților vor lucra la o strategie care să contribuie la îmbunătățirea climatului migrațional, referindu-se la exodul masiv al populației.

UPDATE 14:20 În discursul său, Igor Dodon a făcut trimitere la prevederea constituțională care spune că uzurparea puterii în stat este cea mai gravă crimă împotriva poporului, referindu-se la criza politică din iunie 2019, menționând că o grupare oligarhică a încercat să uzupeze puterea în stat.

Știrea inițială:

Evenimentul se desfășoară la Palatul Republicii.


Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare la 27 august 1994.

Legea Supremă este formată din 7 titluri, conține principiile generale ale societății și statului și drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!