Autoritățile municipale își propun să stimuleze locuitorii blocurilor vechi din capitală să formeze asociații de locatari și să-și asume responsabilitate pentru starea în care se află clădirea. În cadrul ședinței operative de la Primărie, șeful direcției municipale Locativ-Comunală, Ion Burdiomov a declarat că deși oamenii au privatizat de ani buni apartamentele în care stau nu vor să se implice în lucrările de amenajare a blocului.
„Fondul locativ care a fost privatizat degradează. Locatarii nu se implică, nu acumulează resursele necesare pentru efectuare reparației. Ei așteaptă să intervină primăria, dar de fapt responsabilitatea de întreținere a blocului este a lor. Atâta timp cât nu se va face acest lucru, starea nu se va îmbunătăți”, a declarat Burdiumov.
Potrivit funcționarului, oamenii sunt obligați prin lege să poarte grija locului în care trăiesc:
„Legea privatizării fondului de locuințe a stabilit ca obiectiv nu numai privatizarea, dar și obligativitatea de a întreține această proprietate. Cu regret acest lucru nu s-a întâmplat. Aceste blocuri au rămas în gestiunea întreprinderilor municipale formate în acea perioadă. Ele nu au fost eficiente. Din cauza mai multor factori. Ele au intrau în insolvabilitate și faliment. Nu mai putem vorbi de această cale. Unica cale reală și viabilă este trecerea în responsabilitatea locatarilor”.
Burdiumov a adăugat că Primăria are ceva resurse stabilite anume pentru acest domeniu. Potrivit lui, de susținere financiară din partea autorităților se vor bucura doar blocurile în care este formată asociația de locatari.
„ Avem prevăzute unele resurse în acest sens. Banii se oferă numai cu condiția creării unei asociații de locatari. Oamenii interesați de soarta blocurilor în care trăiesc, formează asociație și se adresează la Primărie. Astfel încercăm să-i stimulăm. Noi am pregătit și un regulament care va fi aprobat la CMC. La anul vom institui un program de formare a asociațiilor în schimbul lucrărilor de reparație”, a conchis funcționarul.
Acum câțiva ani seismologii moldoveni au colectat date cu privire la construcția mai multor clădiri din capitală. Din cele 25000 de blocuri evaluate, aproximativ 83% au o vârstă care depășește un secol și prezintă un grad sporit de uzură. Potrivit specialiștilor, anume aici locuiește aproximativ 10% din populația orașului.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
