„La Judecătoria Tverskaia din Moscova a ajuns o cerere a departamentului de investigații a Ministerului de Interne pentru a-l aresta pe Vlad Plahotniuc în absența sa. Ședința de judecată urma să aibă loc la ora 15:30, ora Moscovei, însă a fost amânată pentru mâine”, se arată într-un mesaj transmis agenției de către reprezentanții judecătoriei.

Arestul în absența făptașului este o noțiune specifică a Codului Penal rus. În toamna lui 2018, deputații ruși au modificat Codul Penal prin care au stabilit că hotărârile judecătorești privind alegerea unei măsuri preventive sub formă de detenție în absența acuzatului vor fi luate nu doar dacă acuzatul este declarat în căutarea internațională, ci atunci când e căutat interstatal. Autorii explicau asta prin faptul că mai devreme aplicarea acestei măsuri era posibilă doar în cazul în care persoana e dată în căutare pe linia Interpolului.

Arestul în lipsa acuzatului se aplică în cazul în care persoana dată în căutare a fost reținută și se pune în discuție extrădarea acesteia în Rusia, scrie Open Russia.

Plahotniuc este acuzat de crearea unui grup criminal și activitate în cadrul acestuia, dar și de efectuarea unor operațiuni de transfer bănesc în valută străină sau în ruble rusești pe conturile unor nerezidenți, cu utilizarea actelor false.

Amintim că, pe 26 iunie, Ministerul rus al Afacerilor Interne a anunțat despre cercetarea penală a fostului lider PD, Vlad Plahotniuc și a fostului deputat PD, Constantin Țuțu. Aceștia sunt acuzați pe 28 de cazuri de contrabandă și trafic de droguri în proporții deosebit de mari. 

Citește mai mult aici: Plahotniuc și Țuțu, cercetați în Rusia pentru contrabandă și trafic de droguri

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!