Platon povestește când s-a văzut ultima dată cu Plahotniuc, cum Iaralov era „polițistul bun” și cum fostul lider PD a „a reușit să unifice imposibilul”

Platon povestește când s-a văzut ultima dată cu Plahotniuc, cum Iaralov era „polițistul bun” și cum fostul lider PD a „a reușit să unifice imposibilul”

Fostul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la închisoare în Republica Moldova pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, a oferit pentru TV8 primul interviu de când a fost arestat și condamnat. El a povestit când s-a văzut ultima dată cu Vlad Plahotniuc, ce a discutat și care erau pornirile lui Plahotniuc în perioada în care era arestat ex-premierul Vlad Filat.

În debutul interviului, Platon a fost întrebat cum a reușit să ajungă la pușcărie, dacă „era atât de tare”.

„Dar Plahotniuc unde e? Deocamdată în Miami, zice lumea. Dar deocamdată. El e unicul băiat care a reușit să unească ceva imposibil de unit. În lumea există trei puteri: SUA, UE și Rusia. Ei nu pot să se înțeleagă pe niciun subiect. Dar ei au găsit consens în privința lui Plahotniuc. El a reușit să se c*ce peste toți”, a spus Platon în interviul la TV8.

Publicitate

Veaceslav Platon consideră că după ce Filat a ajuns la pușcărie, Plahotniuc „a crezut că are toată țara la picioare”.

„El avea o idee fixă să devină premier. El credea că va putea să reformeze țara și va crea condiții minunate. El așa zicea, că-l vor iubi toți și-l vor purta pe brațe. Timofti l-a refuzat categoric. Atunci Plahotniuc a decis că asta eu am făcut ceva, e mâna mea acolo. Deși eu n-am făcut nimic”, își amintește Platon.

Potrivit lui Platon, Plahotniuc „niciodată deschis nu spunea nimănui că urmează să întreprindă acțiuni împotriva cuiva”.

„El până-n ultimul moment se eschiva, mințea. Dorința de a kidani la el era în sânge”, crede Platon.

Ultima întâlnire dintre Platon și Plahotniuc ar fi avut loc la Geneva, Elveția, în 2015.

„Eu trebuia să mențin cu el discuții, pe filiera afacerilor. Urma să discutăm problemele mele și deciziile lui în contextul pactului de neatacare. Înlăturându-l pe Filat, el voia banii din bănci. El nu voia să vadă pe nimeni la fel de puternic ca el, care să poată concura cu el. Îi nimicea pe toți. Primul pe listă era Filat, apoi eu. (...) La întâlnire tot timpul era Iaralov (n.r. - Serghei Iaralov, apropiat a lui Plahotniuc, fost vicepreședinte PDM). Asta e fișca lui. Cel care contacta cu mine și Filat era Iaralov. El juca rolul de polițist bun, asculta argumentele tale, apoi Plahotniuc decidea. Iaralov era ca o barieră”, își amintește Platon.

„Tot ce zice Plahotniuc trebuie de împărțit în zece, el e mincinos profesionist. Mai bine uneori e să nu-l asculți ca să-l înțelegi”, a conchis acesta.

Amintim că pe numele lui Platon a fost deschis al treilea dosar penal. Portalul newsmaker.md a scris că Platon este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, în legătură cu furtul din sectorul bancar. Acuzarea se bazează pe declarațiile principalului martor – Ilan Șor. Acesta ar fi spus că ar fi luat și acordat credite la rugămintea lui Platon, care l-a dus în eroare.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de escrocherie și corupere a mascaților de la „Pantera”. Decizia a fost luată pe 4 decembrie, de către magistrații Curții de Apel Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal