Socialiștii: Cheltuielile suplimentare au apărut intenționat

Consilierul socialist, Alexandru Odințov, a acuzat luni Institutul Municipal de proiectări „CHIȘINĂUPROIECT” că nu a prevăzut din start că rădăcinile copacilor de pe Ion Creangă vor crește și vor schimba structura străzii. Odințov spune că aspectele nu au fost luate în calcul intenționat, pentru ca ulterior să apară cheltuieli suplimentare.

Actualmente, spune consilierul, lucrările ar trebui să ajungă la intersecția cu strada Eugen Coca, iar pentru porțiunea de drum de până la bd. Ștefan cel Mare să se mai aloce suma de 27 de milioane de lei. Conform legii, spune Odințov, costurile suplimentare nu trebuie să depășească 15% din suma totală a proiectului, iar aceste 27 de milioane constituie aproximativ 60% din total.

Șeful CHIȘINĂUPROIECT: Rădăcinile copacilor au ridicat trotuarele

La rândul său, directorul „CHIȘINĂUPROIECT” afirmă că din momentul elaborării proiectului și până la începerea lucrărilor de reparație au trecut șapte ani, timp în care drumul s-a schimbat, iar trotuarele s-au ridicat din cauza rădăcinilor. Proiectul de atunci a trecut expertiza corespunzătoare și la acel moment corespundea cerințelor, a spus Pavel Cazacu pentru AGORA.

Potrivit lui, la indicațiile fostului viceprimar Nistor Grozavu, a fost emisă o dispoziție de modificare a proiectului în urma cercetărilor de la fața locului, pentru a stabili dacă sunt necesare schimbări.

În așteptarea proiectului modificat

Șeful „CHIȘINĂUPROIECT” a mai declarat pentru AGORA că modificările în proiectul reconstrucției străzii Ion Creangă sunt esențiale, respectiv și costurile vor fi mari. Pavel Cazacu nu a putut să ne ofere o cifră.

Șeful Direcției Transport și căi de comunicație a Primăriei Chișinău, Adrian Boldurescu, spune că proiectul modificat urmează să fie prezentat peste câteva zile.

Amintim că reparația străzii Ion Creangă a început în luna octombrie 2018, iar lucrările trebuiau încheiate în această vară. Pentru cheltuielile prevăzute a fost alocată suma de  44 de milioane de lei.

Strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei are o lungime de 2 km şi nu a mai fost reparată de 30 de ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!