Dumitru Robu a fost înaintat, cu votul a 78 deputați, la funcția de procuror general interimar. Candidatura lui Robu urmează a fi propusă președintelui țării, Igor Dodon, pentru a fi aprobată.
Dumitru Robu este șef adjunct al Procuraturii Chişinău, oficiul central. În gestiunea procurorului Dumitru Robu se află dosarul licitaţiei trucate privind amenajarea parcărilor în Chişinău, în care sunt vizaţi ex-primarul Dorin Chirtoacă, ex-viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul şef al Direcţiei transport, Igor Gamreţki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco şi administratorii a trei firme de parking.
Potrivit declarației de avere și interese personale, Dumitru Robu a obținut venituri din salariu de aproape 270 mii de lei de la Procuratura Generală. Dacă facem un calcul aritmetic atunci aflăm că Robu avea un salariu lunar de peste 22 de mii de lei. Dumitru Robu declară că a câștigat 14 mii de euro de la evenimentul de botez al copilului său. În anul 2018, familia Robu a primit indemnizație la nașterea copilului de aproape 110 mii de lei de la CNAS, iar indemnizația de creștere a copilului a constituit peste 78 mii de lei anual.
Citește și: Procurorul general interimar va fi numit de președinte la propunerea CSP. Sîrbu: „Este un proiect diabolic”
Desemnarea candidatului pentru fotoliul de interimar al PG este o procedură nouă, introdusă în legislație la 19 iulie, și presupune că în termen de trei zile după ce eșuează desemnarea unui candidat de Consiliul Superior al Procurorilor, Parlamentul este cel care propune președintelui țării o candidatură.
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să selecteze un candidat pentru asigurarea interimatului la șefia Procuraturii Generale pe 26 iulie. Ședința nu a avut însă loc din lipsă de cvorum. Doar patru membri au venit la întrunire, deși erau necesari cel puțin opt. Atunci, la această funcție aspirau trei candidați: Viorel Morari, Anatolie Istrate și Viorel Radețchi. Respectiv, pe 27 iulie, Parlamentul a anunțat că doritorii pot depune dosarele până pe 29 iulie, ora 17:00.
Asta după ce președintele Igor Dodon a îndemnat Legislativul să urgenteze procedura de selecție a unui candidat. El a propus termenul limită de 31 iulie, astfel încât să semneze decretul privind numirea acestuia până pe 1 august.
Fostul procuror general Eduard Harunjen și-a dat demisia pe 11 iulie. El a invocat în cerere „agravarea stării de sănătate”. Temporar, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de adjunctul său, Igor Popa.
Vezi și aceste știri

Erdogan spune că Turcia nu aprobă aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Miniștrii Culturii de la Chișinău și București, despre controversa de la Eurovision: Nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală (VIDEO)

Liderii UE nu au reușit să ajungă la o poziție unanimă cu privire la interzicerea petrolului rusesc
Advertoriale

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale
