Contractele prin care statul a pierdut Aeroportul, Tutun-CTC și Gările Auto vor fi făcute publice

Contractele prin care statul a pierdut Aeroportul, Tutun-CTC și Gările Auto vor fi făcute publice

Contractele prin care au fost privatizate compania Air Moldova, întreprinderea Gările Auto și a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, vor fi făcute publice. Anunțul a fost făcut de deputatul ACUM Igor Munteanu, care este președintele comisiei de anchetă privind desfășurarea privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013. 

„Am discutat dacă vom face publice contractele de concesionare și privatizare. E un subiect sensibil, fiindcă cei care le semnează au grijă la clauzele care prevăd confidențialitatea sau secretul comercial. Am solicitat opinia Ministerului Justiției și a unor avocați privați. Am decis să le facem publice, fiindcă e o materie de rezonanță pentru cetățeni. Am decis această publicare a contractelor în beneficiul public”, a declarat Igor Munteanu.

Deputatul ACUM a mai spus că, până pe 5 septembrie, cele trei grupuri de consultanță, selectate pentru a evalua legalitatea privatizărilor, vor prezenta comisiei de anchetă un raport.

Publicitate

„Până pe 14 august, am decis să le punem la dispoziție dosarele privatizărilor și concesionărilor. Până la 14 august, ei vor solicita informații și documente suplimentare din partea Agenției Proprietăți Publice, vor selecta martori cheie pe care să-i invite la o ședință a comisiei, probabil din 14 august. Până la 5 septembrie, acești consultanți privați ne vor prezenta pre-raportul pe care-l vom audia deja în comisia de anchetă. Până la 20 septembrie sau 5 octombrie, noi vom avea deja practic raportul pregătit pentru ședința în plen”, a menționat deputatul.

„Le Bridge”, gata să renunțe la Tutun-CTC

Igor Munteanu a mai declarat că actualul proprietar al societății pe acțiuni Tutun-CTC – „Le Bridge” – ar fi gata să renunțe la bunul achiziționat.

„Am primit o scrisoare din partea companiei care a privatizat Tutun-CTC, Le Bridge, chiar în data de 25 iulie, în care proprietarul anunță că este gata să accepte rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului fără pretenții. Este o poziție bună dacă decide benevol să renunțe la acțiunile pe care le-a achiziționat. Am să încurajez colegii de la Guvern să răspundă. Noi, la fel, vom răspunde, să ne întâlnim și să decidem asupra modului în care acest contract poate fi reziliat”, a explicat acesta.

Amintim că Parlamentul a planificat să plătească în jur de 150 de mii de lei companiilor care vor oferi consultanță în procesul de evaluare a privatizărilor.

Pe 19 iulie, deputații au instituit moratoriu pe procesele de privatizare și au cerut Curții de Conturi auditarea Aeroportului Internațional Chișinău, a Băncii de Economii, a societății pe acțiuni „Tutun-CTC” și a întreprinderii „Gările și Stațiile Auto”.

În iunie 2019, Parlamentul a creat și o comisie de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013. Raportul comisiei va prezentat în termen de 120 de zile, în Parlament, anunțau anterior deputații.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal