Slusari a anunțat că marți comisia l-a audiat pe fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, care, în opinia sa, a făcut „un pic de show ieftin”.

Chemat și el la marți la audieri, fostul procuror general, Corneliu Gurin, nu s-a prezentat.

Audierea lui Andrian Candu

„Candu mai mult a vorbit despre 2014, că n-a fost implicat. [...] La întrebarea de ce BNM a adus situația la un asemenea dezmăț și dacă Drăguțanu poartă vina, răspunsul a fost foarte evaziv”, a declarat Alexandru Slusari.

„Atrag atenția la inacțiunile guvernării din perioada 7-26 noiembrie 2014. De ce, dacă Guvernul a acordat garanția de stat, cu riscul imens ca această sumă enormă să fie pusă pe umerii cetățenilor, de ce n-ați luat măsuri de precauție și n-ați instaurat administrarea de stat în cele trei bănci cărora le-ați oferit garanțiile? Aici e cel mai urât lucru produs în noiembrie 2014 și, indirect, domnul Candu a confirmat acest fapt”.

„Pe 7 noiembrie s-a acordat garanția prin hotărârea secretă. Nici vorbă nu era despre administrarea de stat. [...] Băncile rezidente din R. Moldova fac împrumuturi masive în sumă de circa 5-6 miliarde de lei în BEM”, a spus Slusari.

„În perioada noiembrie 2014, 80% din toate creditele neperformante au fost sustrase din cele trei bănci. Doar pe 25-26 noiembrie 956 de milioane de dolari au fost împrumutați și scoși din BEM prin Banca Socială în cinci firme offshore cu cesiunea ulterioară către o altă companie offshore din Marea Britanie. S-a produs când deja garanțiile erau acordate și nimeni n-a controlat toate cele trei bănci. Pe 27 noiembrie a fost anulată emisiunea suplimentară și statul a primit controlul asupra unei bănci ciuruite”, a continuat Slusari.

În aceeași zi BNM a început să ramburseze acest credit pentru care a primit garanție din partea statului și în primul rând au fost rambursate băncile care făcuseră recent împrumuturi către BEM. L-am întrebat pe domnul Candu dacă asta nu consideră, în opinia lui, o schemă criminală. Dumnealui a zis că nu. În opinia comisiei, este”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Comisia va sesiza Procuratura Generală privind „neglijența crasă a demnitarilor”

„Așa cum am făcut în 2013, când am înaintat către Procuratură un demers cu solicitarea de a porni un dosar penal pentru acțiunile/inacțiunile Guvernului Leancă, când BEM a fost deposedată de pachetul de control, același lucru, după ce îi vom audia pe Arapu și Gurin, care au participat nemijlocit la evenimentele din noiembrie 2014, și vom întocmi toate procesele verbale, în august vom mai face un demers pentru episodul 2014, unde, după noi, se vede neglijența crasă a demnitarilor de rang înalt din Guvern și BNM, care au acordat garanțiile de stat în sume colosale fără să se protejeze ca aceste sume nu vor fi sustrase sau cel puțin băncile cărora statul le oferă garanțiile să fie imediat controlate din partea administrației de stat.

Cred că cel târziu până la 25 august vom înainta acest demers către Procuratura Generală pentru a solicita un dosar penal pentru inacțiunile și acțiunile Guvernului Leancă, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și BNM, în primul rând”, a anunțat președintele comisiei de anchetă.

Vizita la penitenciar și informațiile importante de peste hotare

Potrivit lui Slusari, mâine la ora 9 membrii comisiei vor merge la penitenciarul nr. 13, unde va fi audiat Veaceslav Platon.

Totodată, comisia așteaptă „informații foarte importante” de la mai multe persoane despre tranzacțiile din perioada 201102014.

Raportul comisiei va fi gata în septembrie

Deputatul a estimat că raportul comisiei va fi finalizat până la începutul lunii septembrie, va fi prezentat Parlamentului la deschiderea sesiunii de toamnă a Legislativului și va transmis Procuraturii.

„Sper că degrabă vom avea acces și la lista beneficiarilor, anexată la raportul Kroll. Trei demersuri am făcut în adresa Procuraturii și am primit ori răspuns negativ, ori niciun răspuns”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.


Marți seara, Andrian Candu a organizat o conferință de presă în care a vorbit despre audierea sa în cadrul comisiei de anchetă. Democratul a prezentat și un document despre informațiile pe care le deține despre ce ar fi avut loc în a doua jumătate a anului 2014.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!