Slusari: În 2013, Iaralov era consilier la Ministerul Economiei și coordona tot ce era legat de BEM (VIDEO)

Slusari: În 2013, Iaralov era consilier la Ministerul Economiei și coordona tot ce era legat de BEM (VIDEO)
Foto: Europa Liberă


„Fostul vicepreședinte al PDM, Serghei Iaralov, a deținut funcția de consilier la Ministerul Economiei și a coordonat tot ce era legat de Banca de Economii (BEM) în perioada iunie-decembrie 2013, când s-a produs emisiunea suplimentară la această bancă”. Declarația îi aparține președintelui comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari. Potrivit lui, comisia a intrat în posesia unei corespondențe interne din cadrul Guvernului în care „în toate mesajele despre ce și cum trebuie de făcut cu Banca de Economii erau trimise de Iaralov”. 

Slusari a anunțat că marți comisia l-a audiat pe fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, care, în opinia sa, a făcut „un pic de show ieftin”.

Chemat și el la marți la audieri, fostul procuror general, Corneliu Gurin, nu s-a prezentat.

Audierea lui Andrian Candu

„Candu mai mult a vorbit despre 2014, că n-a fost implicat. [...] La întrebarea de ce BNM a adus situația la un asemenea dezmăț și dacă Drăguțanu poartă vina, răspunsul a fost foarte evaziv”, a declarat Alexandru Slusari.

„Atrag atenția la inacțiunile guvernării din perioada 7-26 noiembrie 2014. De ce, dacă Guvernul a acordat garanția de stat, cu riscul imens ca această sumă enormă să fie pusă pe umerii cetățenilor, de ce n-ați luat măsuri de precauție și n-ați instaurat administrarea de stat în cele trei bănci cărora le-ați oferit garanțiile? Aici e cel mai urât lucru produs în noiembrie 2014 și, indirect, domnul Candu a confirmat acest fapt”.

„Pe 7 noiembrie s-a acordat garanția prin hotărârea secretă. Nici vorbă nu era despre administrarea de stat. [...] Băncile rezidente din R. Moldova fac împrumuturi masive în sumă de circa 5-6 miliarde de lei în BEM”, a spus Slusari.

„În perioada noiembrie 2014, 80% din toate creditele neperformante au fost sustrase din cele trei bănci. Doar pe 25-26 noiembrie 956 de milioane de dolari au fost împrumutați și scoși din BEM prin Banca Socială în cinci firme offshore cu cesiunea ulterioară către o altă companie offshore din Marea Britanie. S-a produs când deja garanțiile erau acordate și nimeni n-a controlat toate cele trei bănci. Pe 27 noiembrie a fost anulată emisiunea suplimentară și statul a primit controlul asupra unei bănci ciuruite”, a continuat Slusari.

În aceeași zi BNM a început să ramburseze acest credit pentru care a primit garanție din partea statului și în primul rând au fost rambursate băncile care făcuseră recent împrumuturi către BEM. L-am întrebat pe domnul Candu dacă asta nu consideră, în opinia lui, o schemă criminală. Dumnealui a zis că nu. În opinia comisiei, este”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Comisia va sesiza Procuratura Generală privind „neglijența crasă a demnitarilor”

„Așa cum am făcut în 2013, când am înaintat către Procuratură un demers cu solicitarea de a porni un dosar penal pentru acțiunile/inacțiunile Guvernului Leancă, când BEM a fost deposedată de pachetul de control, același lucru, după ce îi vom audia pe Arapu și Gurin, care au participat nemijlocit la evenimentele din noiembrie 2014, și vom întocmi toate procesele verbale, în august vom mai face un demers pentru episodul 2014, unde, după noi, se vede neglijența crasă a demnitarilor de rang înalt din Guvern și BNM, care au acordat garanțiile de stat în sume colosale fără să se protejeze ca aceste sume nu vor fi sustrase sau cel puțin băncile cărora statul le oferă garanțiile să fie imediat controlate din partea administrației de stat.

Cred că cel târziu până la 25 august vom înainta acest demers către Procuratura Generală pentru a solicita un dosar penal pentru inacțiunile și acțiunile Guvernului Leancă, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și BNM, în primul rând”, a anunțat președintele comisiei de anchetă.

Vizita la penitenciar și informațiile importante de peste hotare

Potrivit lui Slusari, mâine la ora 9 membrii comisiei vor merge la penitenciarul nr. 13, unde va fi audiat Veaceslav Platon.

Totodată, comisia așteaptă „informații foarte importante” de la mai multe persoane despre tranzacțiile din perioada 201102014.

Raportul comisiei va fi gata în septembrie

Deputatul a estimat că raportul comisiei va fi finalizat până la începutul lunii septembrie, va fi prezentat Parlamentului la deschiderea sesiunii de toamnă a Legislativului și va transmis Procuraturii.

„Sper că degrabă vom avea acces și la lista beneficiarilor, anexată la raportul Kroll. Trei demersuri am făcut în adresa Procuraturii și am primit ori răspuns negativ, ori niciun răspuns”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.


Marți seara, Andrian Candu a organizat o conferință de presă în care a vorbit despre audierea sa în cadrul comisiei de anchetă. Democratul a prezentat și un document despre informațiile pe care le deține despre ce ar fi avut loc în a doua jumătate a anului 2014.

Te-ai săturat de minciuni, falsuri și aberații? Noi le deconspirăm și filtrăm informația pentru tine.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor.

Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi. Sprijină AGORA astăzi cu doar 48 de lei lunar. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Premierul italian Giuseppe Conte și-a anunțat demisia

Premierul italian Giuseppe Conte și-a anunțat demisia

O decizie a Curții de Apel obligă CSM-ul să numească un judecător la CSJ (DOC)

O decizie a Curții de Apel obligă CSM-ul să numească un judecător la CSJ (DOC)

Nagacevschi, după ce a fost exclus din componența CSS: Mă bucură că sunt incomod

Nagacevschi, după ce a fost exclus din componența CSS: Mă bucură că sunt incomod

Advertoriale
Serviciul E-PIN de la Victoriabank: Cum funcționează și ce avantaje are

Serviciul E-PIN de la Victoriabank: Cum funcționează și ce avantaje are

O companie de la noi anunță mega reduceri de până la -50% la haine pentru toată familia (FOTO)

O companie de la noi anunță mega reduceri de până la -50% la haine pentru toată familia (FOTO)

FinComBank S.A., premiată de Visa cu distincţia „For promoting P2P transfers”

FinComBank S.A., premiată de Visa cu distincţia „For promoting P2P transfers”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Andrei Iovu, despre calitatea produselor lactate, metodele de falsificare, Lactalis - Alba, business, investiții și pandemie | Nota de Plată
  Andrei Iovu, despre calitatea produselor lactate, metodele de falsificare, Lactalis - Alba, business, investiții și pandemie | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: Alexandru Bîrlea, tânărul de la Cahul care și-a transformat visul vieții într-o afacere cu elemente braziliene (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
 • Lilian Guzun, despre Iute Credit, motivarea angajaților, revenirea în R. Moldova și dezvoltarea unei afaceri în domeniul creditării | Nota de Plată (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Cum te cheamă? Borș de zeamă!”. Despre denumiri de partide și formațiuni absurde, pe fundalul comediei Pro/Pentru Moldova
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Prețul lunar pentru alimentația elevilor şi a copiilor din grădinițe a crescut cu circa 100...
 • Nata Boboc și Anatol Mîrzenco, într-un duet emoționant pentru piesa „Iartă-mă” (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu a decretat o nouă componență a CSS. Trei deputați ACUM și trei consilieri prezidențiali, printre noii membri
 • 2
  Putin îi răspunde lui Navalnîi: „Nu am văzut acest film. Nimic din ce este prezentat nu îmi aparţine” (VIDEO)
 • 3
  Maia Sandu a modificat regulamentul CSS. Membrii trebuie să se bucure de o „reputație ireproșabilă” și să nu aibă antecedente penale
 • 4
  Dodon critică noua componență a CSS, agreată de Sandu: „Numirea unor persoane dubioase este un pericol direct asupra intereselor și securității statului”
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.