Albot a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că nu are nici un grad de rudenie cu Ilan Șor, iar acuzațiile aduse la adresa familiei sale de Veaceslav Platon sunt niște „bârfe”.

„Fiecare om are dreptul la presupuneri, dar nu atunci când numești public familia unui om nevinovat și când faci presupuneri pentru că cineva cândva, printre altele, a spus ceva. Problema este că oamenii și jurnaliștii nici măcar nu știu să asculte atent. După interviu, multe publicații au scris imediat că deputata Maria Albot este implicată în ceva. Poți răbda multe, dar când este o persoană corectă, decentă și începe să se spună asemenea lucruri despre tine, nu mai poți lăsa lucrurile așa cel puțin fără un comentariu și cel mult cu o adresare în judecată”, a scris Maria Albot pe pagina sa de Facebook.

Totuși, Albot spune că decizia de a renunța la mandatul de parlamentar nu are nimic în comun cu acuzațiile aduse de Platon la adresa soțului său.

„Timp de câțiva ani am lucrat la Fondul de binefacere „Miron Shor”. A fost cea mai frumoasă experiență profesională. Activitatea la Fond înseamnă mii de adresări și solicitări de la oameni, examinarea lor, întâlniri, identificarea soluțiilor la probleme. Astăzi, fiind mamă a doi copii, simt necesitatea să ajut oamenii și să revin la Fondul de binefacere. Vreau ca și copiii mei să vadă și să învețe să fie toleranți, să nu fie indiferenți, să știe ce înseamnă să întinzi o mână de ajutor”, a mai scris Maria Albot.

Menționăm că Veaceslav Platon l-a acuzat pe soțul Mariei Albot că ar fi fost implicat în frauda bancară. Mai exact, Sergiu Albot „s-a ocupat de partea tehnică”. 

„Cred că Șor cu Iaralov au desenat schema. Iaralov era manager, el avea salariu lunar de 50.000 de dolari. De partea tehnică răspundea Albot, omul de la Șor (n.r. - Sergiu Albot, ex-președinte al Băncii Sociale, una dintre băncile prin intermediul căreia a avut loc furtul miliardului). De ce? Pentru că Șor mi-a spus că Albot i-a învățat cum să facă totul. De faza legală se ocupa Candu. El trebuia să schimbe legislația pentru a aranja asta. Am aflat despre asta a doua zi după alegerile parlamentare, pe 1 decembrie”, a mărturisit Platon. Veaceslav Platon spune că primele semnale îngrijorătoare ar fi apărut încă în 2013.

Maria Albot a deținut, din august 2015, timp de un an, și funcția de președintă a Asociației „Pentru Orhei”, entitate implicată în mai multe proiecte din orașul Orhei, după ce Ilan Șor a fost ales în funcția de primar, dar și funcția de vicepreședintă a Fundației de Caritate „Miron Șor”. Albot este membră a Consiliului de Administrație al Asociației „Pentru Orhei”.

În 2011, Maria Albot (Guțuleac) era prezentată de presă drept asistenta lui Ilan Șor. În 2015, numele ei apare și în autodenunțul depus de Ilan Șor împotriva fostului premier, Vladimir Filat, Șor declarând că Maria Guțuleac (Albot după căsătorie) s-ar fi ocupat de transferarea pe conturile apropiaților lui Filat a unor sume de bani sau de achitarea unor curse charter, arendarea iahturilor sau a mașinilor în străinătate. Ulterior, în 2016, Maria Albot-Guțuleac a fost audiată în dosarul Filat în calitate de martor al acuzării. Ea a confirmat declarațiile oferite anterior de Ilan Șor, scrie Moldova Curată.

AGORA amintește că marți, 30 iulie, și Vladimir Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat. Fostul președinte al PDM și-a argumentat decizia prin faptul că toate instituțiile statului au fost politizate, iar influența Rusiei a sporit.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!