„Am avut o audiere dificilă, am vrut să aflăm câteva răspunsuri, cum a avut loc acest proces, cine sunt cei care au dat ordine să fie îndepărtați cetățenii respectivi. Au fost invitați fostul director de la SIS, câțiva angajați, inclusiv actualul șef al Centrului Anti-tero, și alți foști membri. Și doamna Olga Poalelungi de la Biroul Migrație. Nu am reușit să obținem toate răspunsurile la întrebările pe care le-am adresat. Mi-am dorit ca discuția să fie mai sinceră, mai constructivă. Nu putem oferi azi concluzii, este irelevant să ne referim la subiect”, a declarat Chiril Moțpan.

Șase persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Este vorba despre directorul liceului „Orizont” și alte cinci persoane. Informația a fost semnalată de Amnesty International Moldova.

Într-un comunicat de presă Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit SIS, acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!