Extrădarea celor șase cetățeni turci din țara noastră rămâne în continuare o problemă cu mai multe necunoscute. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a organizat, miercuri, audieri privind „rezultatele investigării legalității acțiunilor întreprinse de autorități în cazul profesorilor turci”. După aproape două ore de discuții, președintele comisiei le-a spus jurnaliștilor că situația rămâne în continuare incertă.
„Am avut o audiere dificilă, am vrut să aflăm câteva răspunsuri, cum a avut loc acest proces, cine sunt cei care au dat ordine să fie îndepărtați cetățenii respectivi. Au fost invitați fostul director de la SIS, câțiva angajați, inclusiv actualul șef al Centrului Anti-tero, și alți foști membri. Și doamna Olga Poalelungi de la Biroul Migrație. Nu am reușit să obținem toate răspunsurile la întrebările pe care le-am adresat. Mi-am dorit ca discuția să fie mai sinceră, mai constructivă. Nu putem oferi azi concluzii, este irelevant să ne referim la subiect”, a declarat Chiril Moțpan.
Șase persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Este vorba despre directorul liceului „Orizont” și alte cinci persoane. Informația a fost semnalată de Amnesty International Moldova.
Într-un comunicat de presă Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit SIS, acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova.