„Mai este experiența în Parlament de a vota în lectură finală. Este propunerea ca după redactare de către redactori, în comun cu comisia juridică, în sesiunea extraordinară să votăm acest proiect în lectură finală”, a menționat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, propunerea fiind acceptată.

Decizia a venit după lungi dezbateri în sala plenului. Cel mai activ a fost deputatul PDM Sergiu Sîrbu, care s-a declarat nemulțumit că mai multe amendamente nu au fost acceptate.

De exemplu, democratul a propus excluderea prevederii care permite cetățenilor moldoveni de peste hotare să finanțeze campaniile electorale. „Imaginați-vă că 1.000 de cetățeni de la Moscova, Bahamas și din altă parte finanțează cu zeci de mii de lei un partid și ei spun că sunt banii lor. Trebuie de găsit un mecanism de verificare a provenienței acestor bani. Ne vom trezi mâine, poimâine că vom avea finanțare de la serviciile secrete ale altor state”, a explicat el.

„Este absolut contrar tuturor standardelor internaționale să interzici propriilor tăi cetățeni să participe la viața politică a țării. Că o să vină cineva din Miami să finanțeze un partid... Ăsta din Miami nu o să poată finanța partidul. În proiect e stipulată suma maximă de trei salarii medii pe economie, prin transfer bancar. Tipul din Miami nu poate face transferuri bancare, el îi poate aduce doar cu sacul”, a declarat președintele Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

Sergiu Sîrbu a vrut și anularea prevederii care permite cetățenilor din diasporă să voteze doar cu buletinul, chiar dacă au pașaportul expirat. „Noi riscăm să avem probleme cu regimul liberalizat de vize, cu riscul să fie anulat. Promovați aflarea ilegală a cetățenilor noștri în afara țării. Un buletin de identitate cu valabilitate de 25 de ani, asta nu înseamnă că cetățeanul nu a pierdut cetățenia”, a spus democratul.

„Cetățenii RM au putut să voteze cu pașapoarte cu termen expirat în 2005, 2009, 2010, 2014, 2016 și pentru prima dată acestor cetățeni li s-a interzis să voteze la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, a menționat în replică Sergiu Litvinenco.

Proiectul de revenire la sistemul proporțional prevede un prag electoral de 5% pentru partide, de 7% pentru blocuri electorale și de 2% pentru candidații independenți.

Amintim că sistemul electoral a trecut de la proporțional la mixt pe 5 mai 2017, cu votul a 74 de deputați PD și PSRM.  Cu puțin timp înainte de vot, proiectul votului uninominal și proiectul votului mixt au fost comasate și votate în grabă. Votul comun PD-PSRM a servit drept motiv pentru care PAS și PPDA i-au acuzat pe oponenți de o înțelegere, în pofida unei aparente rivalități. Schimbarea sistemului electoral a generat protestecritici și un aviz nefavorabil din partea Comisie de la Veneția.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!