Potrivit deputatului PSRM, Vladimir Golovatiuc, acest proiect al bugetului de stat este unul de „supraviețuire”, în condițiile de criză în care se află Republica Moldova.

Democrații, nemulțumiți că guvernarea „taie din programele bune pornite de PDM”

Deputații democrați i-au adresat ministrei Finanțelor, Natalia Gavriliță, mai multe întrebări legate de proiectele fostei guvernări, printre care se numără Prima Casă și Drumuri Bune.

„Înțeleg că funcția de ministru este una politică. [...] Sper că nu credeți că Drumuri Bune nu a fost un program electroral și ce veți face ca să-l continuați”, a spus democrata Monica Babuc.

„Cred că partidul pe care-l reprezint va avea grijă mult mai bine de interesul cetățenilor decât partidul care a fost la guvernare. Asta nu mă încurcă să fiu obiectivă. Nu am să las politicul să intervină în lucrul Ministerului. Cred că sunt anumite programe unde ani de zile au fost alocate resurse pe criterii politice și cred că a venit timpul să oprim aceste practici”, i-a răspuns Natalia Gavriliță.

„E strigător la cer că pentru oamenii din sate se construiesc drum de la biserică la cimitir. Mai bine ar face drumuri care uni la locul de muncă la locul de trai. Tot ce s-a întâmplat până acum a fost un program de depopulare a R. Moldova. Mai mult de trei scheme pe zi descopăr, deja nu mai știu... Vin cei de la CALM și mă roagă să le dăm bani. Tot ce s-a făcut până acum e greșit.

De la 1 ianuarie 2020 le-am spus primarilor că nu vor mai veni cu capul plecat la Guvern să ceară bani. Ei trebuie să aibă bani și să decidă unde trebuie să construiască drumuri. Va fi creat un fond special de drumuri, posibil în afara bugetului de stat, pentru ca primarii să știe câți bani au, ca drumarii să-și poată planifica lucrările”, a completat-o ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan.

„Care este moștenirea dezastruoasă lăsată de PD, despre care vorbiți? Deficitul bugetar? Când a fost aprobată Legea bugetului, am consultat cu FMI deficitul bugetar, și cu colegii din Comisia Europeană. Sunt scrisori în scris, pe care le puteți consulta la Guvern. Trebuie să veniți cu rectificări de buget și realocări. Acest exercițiu ne oferă o radiografie clară a priorităților acestui Guvern. Asta vorbește foarte clar despre modul în care procedează această guvernare. Prima greșeală - ați tăiat din programele bune pornite de PDM, prin care Prima Casă, Drumuri Bune, renovarea grădinițelor, procurarea ambulanțelor. V-ați gândit să faceți economii din contul cetățenilor”, a declarat președintele interimar al PDM, Pavel Filip.

Colegul său de fracțiune, Corneliu Padnevici, s-a interesat dacă guvernarea a apreciat corect diminuările ce țin de micșorarea cuantumului de 13 milioane de lei pentru programul Prima Casă.

„Pentru Prima Casă au fost planificate în buget 20 de milioane de lei, în primele 6 luni au fost valorificate doar 3,2 milioane de lei”, i-a răspuns Natalia Gavriliță.

„E rugămintea să veniți cu alte amendamente, cu îmbunătățirea acestui program. Doar să nu fie stopat”, a adăugat Padnevici.

„O să fie o evaluare, care va include beneficiarii. Trebuie să vedem care e mecanismul de garantare a acestor credite”, a spus ministra Finanțelor.

Ce prevede noul buget

Potrivit proiectului de lege, majoritatea veniturilor sunt acumulate din impozite și taxe, care alcătuiesc 63,9% sau peste 40 miliarde de lei. Contribuțiile și primele de aigurări obligatorii formează 29% din totalul veniturilor sau 18 miliarde de lei, cu aproape un miliard de lei mai mult. Alte venituri valorează aproape trei miliarde de lei, cu o reducere de 882 de milioane de lei față de bugetul aprobat. Potrivit proiectului de lege, aproape două miliarde de lei o constituie granturile sau 2,9% din totalul veniturilor la bugetul public național. Ministerul Finanțelor anunță că granturile pentru suport bugetar vor crește cu 140 de milioane de lei. 

Se estimează majorări la taxa pe valoarea adăugată la mărfurile importate, taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, granturi externe pentru susținerea bugetului, impozitul pe venitul persoanelor fizice (reieșind din efectul reformei salariale), dividende și defalcări din profitul net de la cota parte a statului în societăți pe acțiuni și al întreprinderilor de stat, taxa de stat și taxa consulară.

Cheltuielile curente, în bugetul de stat vor fi diminuate cu 11,9 milioane de lei și vor constitui 41 212,2 milioane de lei. Cheltuielile de personal se prevăd în sumă de 7 638,5 milioane de lei, cu o majorare de 632,2 milioane de lei, pentru implementarea normelor prevăzute de legislație. Cheltuielile pentru bunuri și servicii se diminuează cu 189,7 milioane de lei și vor constitui 2 267,7 milioane de lei. Pentru prestații sociale, alocațiile se majorează cu 13,3 milioane de lei și vor constitui circa 487,8 milioane de lei. 

Ca pondere în PIB, deficitul bugetului de stat va constitui 2,75%.

Citește AICI mai multe informații despre ce prevede proiectul de lege.

Urmează votul în cea de-a doua lectură

Potrivit Zinaidei Greceanîi, Parlamentul, într-o ședință extraordinară, va vota proiectul în a doua lectură. Se va întâmpla peste circa zece zile, după ce în proiect vor fi introduse mai multe amendamente.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!