Modificările la bugetul de stat, votate în prima lectură. Filip: „Ați tăiat din programele bune pornite de PDM”

Modificările la bugetul de stat, votate în prima lectură. Filip: „Ați tăiat din programele bune pornite de PDM”
Foto: Parlamentul RM

Proiectul modificării Legii bugetului de stat pentru anul 2019 a fost votată astăzi de Parlament în prima lectură. Documentul prevede că veniturile bugetului public vor constitui peste 63 de miliarde de lei, cu 0,2% în creștere față de anul 2018, iar cheltuielile sunt de peste 69 de miliarde de lei, cu aproximativ 287 de milioane de lei mai mult comparativ cu bugetul aprobat. Deficitul bugetar a fost estimat la aproape șase miliarde de lei, sau 2,9% din PIB. Modificările au fost criticate de democrați, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că noua guvernare „ a tăiat din programele bune pornite de PDM”.

Potrivit deputatului PSRM, Vladimir Golovatiuc, acest proiect al bugetului de stat este unul de „supraviețuire”, în condițiile de criză în care se află Republica Moldova.

Democrații, nemulțumiți că guvernarea „taie din programele bune pornite de PDM”

Deputații democrați i-au adresat ministrei Finanțelor, Natalia Gavriliță, mai multe întrebări legate de proiectele fostei guvernări, printre care se numără Prima Casă și Drumuri Bune.

„Înțeleg că funcția de ministru este una politică. [...] Sper că nu credeți că Drumuri Bune nu a fost un program electroral și ce veți face ca să-l continuați”, a spus democrata Monica Babuc.

„Cred că partidul pe care-l reprezint va avea grijă mult mai bine de interesul cetățenilor decât partidul care a fost la guvernare. Asta nu mă încurcă să fiu obiectivă. Nu am să las politicul să intervină în lucrul Ministerului. Cred că sunt anumite programe unde ani de zile au fost alocate resurse pe criterii politice și cred că a venit timpul să oprim aceste practici”, i-a răspuns Natalia Gavriliță.

„E strigător la cer că pentru oamenii din sate se construiesc drum de la biserică la cimitir. Mai bine ar face drumuri care uni la locul de muncă la locul de trai. Tot ce s-a întâmplat până acum a fost un program de depopulare a R. Moldova. Mai mult de trei scheme pe zi descopăr, deja nu mai știu... Vin cei de la CALM și mă roagă să le dăm bani. Tot ce s-a făcut până acum e greșit.

De la 1 ianuarie 2020 le-am spus primarilor că nu vor mai veni cu capul plecat la Guvern să ceară bani. Ei trebuie să aibă bani și să decidă unde trebuie să construiască drumuri. Va fi creat un fond special de drumuri, posibil în afara bugetului de stat, pentru ca primarii să știe câți bani au, ca drumarii să-și poată planifica lucrările”, a completat-o ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan.

„Care este moștenirea dezastruoasă lăsată de PD, despre care vorbiți? Deficitul bugetar? Când a fost aprobată Legea bugetului, am consultat cu FMI deficitul bugetar, și cu colegii din Comisia Europeană. Sunt scrisori în scris, pe care le puteți consulta la Guvern. Trebuie să veniți cu rectificări de buget și realocări. Acest exercițiu ne oferă o radiografie clară a priorităților acestui Guvern. Asta vorbește foarte clar despre modul în care procedează această guvernare. Prima greșeală - ați tăiat din programele bune pornite de PDM, prin care Prima Casă, Drumuri Bune, renovarea grădinițelor, procurarea ambulanțelor. V-ați gândit să faceți economii din contul cetățenilor”, a declarat președintele interimar al PDM, Pavel Filip.

Colegul său de fracțiune, Corneliu Padnevici, s-a interesat dacă guvernarea a apreciat corect diminuările ce țin de micșorarea cuantumului de 13 milioane de lei pentru programul Prima Casă.

„Pentru Prima Casă au fost planificate în buget 20 de milioane de lei, în primele 6 luni au fost valorificate doar 3,2 milioane de lei”, i-a răspuns Natalia Gavriliță.

„E rugămintea să veniți cu alte amendamente, cu îmbunătățirea acestui program. Doar să nu fie stopat”, a adăugat Padnevici.

„O să fie o evaluare, care va include beneficiarii. Trebuie să vedem care e mecanismul de garantare a acestor credite”, a spus ministra Finanțelor.

Ce prevede noul buget

Potrivit proiectului de lege, majoritatea veniturilor sunt acumulate din impozite și taxe, care alcătuiesc 63,9% sau peste 40 miliarde de lei. Contribuțiile și primele de aigurări obligatorii formează 29% din totalul veniturilor sau 18 miliarde de lei, cu aproape un miliard de lei mai mult. Alte venituri valorează aproape trei miliarde de lei, cu o reducere de 882 de milioane de lei față de bugetul aprobat. Potrivit proiectului de lege, aproape două miliarde de lei o constituie granturile sau 2,9% din totalul veniturilor la bugetul public național. Ministerul Finanțelor anunță că granturile pentru suport bugetar vor crește cu 140 de milioane de lei. 

Se estimează majorări la taxa pe valoarea adăugată la mărfurile importate, taxa pe valoarea adăugată la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, granturi externe pentru susținerea bugetului, impozitul pe venitul persoanelor fizice (reieșind din efectul reformei salariale), dividende și defalcări din profitul net de la cota parte a statului în societăți pe acțiuni și al întreprinderilor de stat, taxa de stat și taxa consulară.

Cheltuielile curente, în bugetul de stat vor fi diminuate cu 11,9 milioane de lei și vor constitui 41 212,2 milioane de lei. Cheltuielile de personal se prevăd în sumă de 7 638,5 milioane de lei, cu o majorare de 632,2 milioane de lei, pentru implementarea normelor prevăzute de legislație. Cheltuielile pentru bunuri și servicii se diminuează cu 189,7 milioane de lei și vor constitui 2 267,7 milioane de lei. Pentru prestații sociale, alocațiile se majorează cu 13,3 milioane de lei și vor constitui circa 487,8 milioane de lei. 

Ca pondere în PIB, deficitul bugetului de stat va constitui 2,75%.

Citește AICI mai multe informații despre ce prevede proiectul de lege.

Urmează votul în cea de-a doua lectură

Potrivit Zinaidei Greceanîi, Parlamentul, într-o ședință extraordinară, va vota proiectul în a doua lectură. Se va întâmpla peste circa zece zile, după ce în proiect vor fi introduse mai multe amendamente.

Vezi și aceste știri
Se caută un sponsor pentru Partidul Democrat. Pavel Filip: „Trăim din finanțările pe care le avem de la stat”

Se caută un sponsor pentru Partidul Democrat. Pavel Filip: „Trăim din finanțările pe care le avem de la stat”

Fostă ministră a Sănătății, despre situația COVID din Moldova: „Numărul de cazuri, numărul de decese care ni se raportează nu corespund adevărului”

Fostă ministră a Sănătății, despre situația COVID din Moldova: „Numărul de cazuri, numărul de decese care ni se raportează nu corespund adevărului”

Premierul explică de ce nu se deschid localurile de alimentație publică de la 1 iunie: „Medicii au spus că nu se poate”

Premierul explică de ce nu se deschid localurile de alimentație publică de la 1 iunie: „Medicii au spus că nu se poate”

Advertoriale
Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Suport în valoare de 3.600.000 MDL. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie (VIDEO)

Suport în valoare de 3.600.000 MDL. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie (VIDEO)

Banking de la Victoriabank pe timp de stare de urgență. Iată de ce servicii unice puteți beneficia

Banking de la Victoriabank pe timp de stare de urgență. Iată de ce servicii unice puteți beneficia

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Oamenii legii, despre incidentul de la Hâncești: „El era încălțat în șlapii surorii și...
 • O fotografie topless a Marilyn Monroe a fost scoasă la licitație
Cele mai populare
 • 1
  Beniamin, copilul dispărut acum două zile, a fost găsit, însă fără suflare
 • 2
  Oamenii legii susțin că Beniamin ar fi căzut singur în veceu: „Inițial am făcut doar examinarea vizuală a curții și a toaletei”
 • 3
  Platon și Stoianoglo, protagoniștii unei secvențe video lansate în public. Ce i-ar spune afaceristul șefului PG despre una dintre firmele implicate în Laundromat (VIDEO)
 • 4
  Renato Usatîi promite o recompensă de 20.000 de euro pentru cel care îl va găsi pe copilul de la Hîncești, dispărut fără urmă
Autentificare
Creează cont