„Igor Dodon din start intenționa să facă o coaliție cu ACUM. Restul era un spectacol pentru Plahotniuc, un singur spectator era. Spectacolul a fost organizat de Dodon în colaborare cu rușii. Dodon discută cu Putin, înțelegi nivelul. Și să fii la dispoziția acestui oligarh, Plahotniuc, nu are sens, nu este real. Tu discuți cu unul dintre conducătorii lumii și ești, în același timp, mereu la dispoziția lui Plahotniuc. Nu e posibil așa ceva. Plahotniuc nu a înțeles asta”, a declarat Veaceslav Platon în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Cât despre înregistrările video care au surprins negocierile dintre Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, în care cei doi discutau despre planul de federalizare și despre banii pe care urma să-i încaseze PSRM, Platon a menționat: „Dodon juca și a jucat minunat, ideal. Nu-l știți pe Plahotniuc. Eu m-am uitat la acele înregistrări și am văzut cum el juca. El juca așa cum trebuia să joc eu, dar mie nu mi-a reușit. De aceea, eu sunt aici. Dar el l-a bătut pe Plahotniuc, de comun acord cu rușii”.

Amintim că, pe 8 iunie, atunci când în Parlament se alegea noul speaker și se învestea Guvernul Sandu, presa afiliată democraților a publicat mai multe filmulețe de la o întâlnire dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Aceștia ar fi discutat un acord secret care ar viza un proiect de federalizare a țării. De asemenea, șeful statului a numit cifra „700-800 pe lună pentru întreținerea partidului”. Ulterior, democrații au făcut precizări, spunând că PSRM era finanțat lunar de Federația Rusă, lucru negat de socialiști.

Ulterior, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un proces penal cu privire la finanțarea externă a PSRM, acest lucru fiind interzis prin lege. În replică, socialiștii au spus că sunt gata să prezinte probe care demonstrează legalitate banilor din conturile partidului, dacă va fi un „proces judiciar liber”.

Pe numele lui Platon a fost deschis al treilea dosar penal, în care este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, în legătură cu furtul din sectorul bancar. Acuzarea se bazează pe declarațiile principalului martor – Ilan Șor. Acesta ar fi spus că ar fi luat și acordat credite la rugămintea lui Platon, care l-a dus în eroare.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de escrocherie și corupere a mascaților de la „Pantera”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!