Noul procuror general interimar, finul de cununie al cumetrei lui Năstase

Noul procuror general interimar, finul de cununie al cumetrei lui Năstase

Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda. Ultima este cumătră cu vice-premierul și ministrul de Interne, Andrei Năstase, scrie Ziarul de Gardă.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a confirmat că Vera Chiranda este nașa de cununie a lui Dumitru Robu. Ea a activat în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. A fost însă reținută în octombrie 2018, în dosarul mitei pentru cinci judecători, fiind învinuită că ar fi intermediat transmiterea mijloacelor bănești de la persoane interesate către magistrații vizați în dosar.

Dosarul Verei Chiranda se află, în prezent, pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, iar prima ședință în dosar a avut loc în luna aprilie. Contactată de ZdG, avocata Verei Chiranda nu a răspuns la apeluri.

Publicitate

Înainte de a activa la Procuratura municipiului Chișinău, Vera Chiranda a activat, din 1996 și până în 2014, la Procuratura de Transport, acolo unde timp de trei ani a activat și actualul ministru de Interne, Andrei Năstase, iar ulterior, din anul 2008, și procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Informația despre faptul că Andrei Năstase ar fi cumătru cu Vera Chiranda a fost comunicată de către surse din cadrul Procuraturii Generale. Contactat telefonic la 30 iulie, Năstase nu a negat această relație, menționând că trebuie să se documenteze pentru a veni cu o reacție. Totodată, Andrei Năstase a declarat că nu are vreo legătură cu numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar.

„În primul rând, să fie clar. Toată lumea suspectează pe toată lumea, dar eu nu am nicio treabă cu acest procuror Robu. Vreau să văd în ce măsură trebuie să răspund la aceste acuzații. Relațiile mele cu cumătrii și rudele nu au nicio treabă cu procurorii și cu asta”, a spus Năstase, solicitând jurnaliștilor de la ZdG să revină cu un apel. Contactat repetat pe parcursul zilei de 31 iulie, Năstase a invocat că este ocupat.

Din cele nouă candidaturi pentru funcția de procuror general interimar, Parlamentul a ales-o pe cea a lui Dumitru Robu. Președintele Igor Dodon a acceptat-o și a semnat decretul de numire în funcție.

Desemnarea candidatului pentru fotoliul de interimar al PG este o procedură nouă, introdusă în legislație la 19 iulie, și presupune că în termen de trei zile după ce eșuează desemnarea unui candidat de Consiliul Superior al Procurorilor, Parlamentul este cel care propune președintelui țării o candidatură.

Dumitru Robu a ocupat funcția de șef adjunct al Procuraturii Chişinău, oficiul central. În gestiunea procurorului Dumitru Robu se află dosarul licitaţiei trucate privind amenajarea parcărilor în Chişinău, în care sunt vizaţi ex-primarul Dorin Chirtoacă, ex-viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul şef al Direcţiei transport, Igor Gamreţki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco şi administratorii a trei firme de parking.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal