„Ieri, a avut loc ședința comisiei interdepartamentale cu privire la eliminarea monopolului exportului de nuci. Nu au venit persoanele relevante de la Serviciul Vamal, pentru că ei erau vizați în această problemă mai mult. Problematica este foarte dureroasă, peste 30 de agenți economici fac un apel către Procuratură și către organele de anchetă, să le fie revizuite acele dosare”, a declarat ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu.

Maia Sandu a ținut să vină cu o explicație. „Mai multor agenți economici le-au fost deschise dosare penale. Aceste companii nu au mai putut face exportul de nuci. Au rămas câțiva cărora nu le-au fost deschise dosare penale. Încet, așa s-a construit acest monopol. Acum, procesul e blocat în Procuratură. Nu zicem că toți oamenii sunt absolut inocenți. Cred că au fost și încălcări. Dar pentru majoritatea au fost create aceste circumstanțe ca să fie acuzați. Problema acum este cu aceste dosare penale. E foarte clară această îngrădire a liberei competiții pe exportul nucilor”, a declarat ea.

Prim-ministra a venit cu un apel adresat „funcționarilor publici de care depinde această problemă”: „Să se implice la modul cel mai serios”.

Amintim că, pe 1 iulie 2019, Maia Sandu a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci.

La scurt timp, fostul premier Pavel Filip a declarat că, dacă această comisie va fi obiectivă, așteaptă scuze de la Maia Sandu.

Potrivit portalului Anticoruptie.md, cuscrul fostului premier Pavel Filip, Dumitru Vicol, care conduce firma „Monicol” SRL, s-a „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Numele firmei „Monicol” a ajuns în atenția publică în 2018, în contextul reducerii considerabile a prețurilor de achiziție a miezului de nucă. Scandalul a izbucnit în urma unei declarații a președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a acuzat familia lui Pavel Filip că a monopolizat exportul de nuci și că dictează prețurile de piață”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!