Procedurile și costurile aferente lucrărilor de reconstrucție a postului au fost discutate la o ședință cu participarea reprezentanților autorităților din Republica Moldova și Ucraina. Reuniunea a avut loc miercuri la postul vamal „Otaci-Moghiliov-Podolsk”, unde părțile au analizat aplicarea mecanismului de cooperare transfrontalieră, care ar putea fi organizat conform principiilor „Ghișeului Unic” și „O singură oprire”. În acest fel, autoritățile de resort urmăresc atât fluidizarea traficului, cât și diminuarea eventualelor fraude sau incidente de integritate.

Totodată, ar urma să fie reconstruite și căile de acces care fac legătură dintre postul vamal „Otaci” cu arterele naționale.

De asemenea, autoritățile vor analiza posibilitatea amplasării la frontieră a unui post de inspecție ANSA, în vederea vămuirii mărfurilor supuse controlului fitosanitar.

Potrivit Acordului interguvernamental între R. Moldova și Ucraina, semnat la 6 octombrie 2017, controlul comun poate fi aplicat la toate punctele de trecere de la frontiera estică.

Actualmente, controlul comun la frontiera cu Ucraina este aplicat la șase posturi vamale („Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Giurgiulești-Reni”, „Pervomaisc-Cuciurgan” și „Palanca-Maiaki-Udobnoe”).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!