„Am văzut acțiunile curajoase ale noii guvernări, declarațiile care au fost făcute și asta m-a făcut să cred că se organizează un concurs „pe bune”. Primele suspiciuni mi-au apărut atunci când comisia a prelungit concursul cu o săptămână, deși avea 10 candidați cu dosare complete înscriși în concurs. Zece candidați pentru o astfel de funcție nu este puțin pentru Moldova. Prin urmare, argumentul invocat că ”trebuie să permitem și altor persoane să acceadă în concurs”, mi s-a părut straniu. La fel, e ciudat că nu a fost făcută publică din start lista celor care au aplicat pentru această funcție. Au existat tot felul de scurgeri, dar o informație oficială nu a fost”, consideră Țărnă.

Cristina Țărnă, care a ocupat funcția de director-adjunct al CNA până-n 2017, spune că dacă un șef al instituției este „al cuiva”, el nu este al tuturor.

Citește și: Țărnă: CNA a fost lipsit de butonul roșu exact când s-a furat miliardul: Inițiatorul ar fi fost consiliat de Gofman

„Nu va putea servi realmente interesului public, pentru că nu este independent, ci un subordonat, un om care a făcut un compromis - a acceptat să nu fie independent într-o funcție în care trebuie să fii independent. Asta înseamnă că instituția va fi afectată de sus până jos”, consideră Țărnă.

La întrebarea dacă crede că noua majoritatea a partajat funcțiile la șefia CNA și PG, Țărnă a spus că „trăiește o asemenea senzație”.

„Eu știu că întotdeauna încearcă să ia măsuri de precauție cel care are de ce să se teamă. Așa e firea omului. Eu nu știu dacă Igor Dodon are motive să sughițe atunci când la CNA se vorbește despre el, dar faptul că sunt tranzacționate funcțiile de procuror general și cea de șef al CNA - deci atunci când aceste funcții sunt partajate tacit între partide, e grav”, a mai spus Țărnă.

Amintim că fostul secretar al Aparatului Președintelui, Ruslan Flocea, a fost declarat câștigător al concursului la șefia CNA. Candidatura sa a fost aprobată de Parlament, miercuri, cu  72 de voturi din cei 78 de deputați prezenți la ședință.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!