Cristina Țărnă, despre concursul pentru șefia CNA și directorul „cuiva”: Ia măsuri de precauție cel care are de ce să se teamă

Cristina Țărnă, despre concursul pentru șefia CNA și directorul „cuiva”: Ia măsuri de precauție cel care are de ce să se teamă

Candidata pentru șefia Centrului Național Anticorupție, care s-a clasat pe locul doi după Ruslan Flocea, Cristina Țărnă, a acordat un interviu pentru DW în care a vorbit despre concursul pentru șefia CNA. Țărnă consideră suspect faptul că acest concurs a fost prelungit, deși deja existau zece candidați înscriși, iar în funcție a ajuns consilierul lui Igor Dodon.

„Am văzut acțiunile curajoase ale noii guvernări, declarațiile care au fost făcute și asta m-a făcut să cred că se organizează un concurs „pe bune”. Primele suspiciuni mi-au apărut atunci când comisia a prelungit concursul cu o săptămână, deși avea 10 candidați cu dosare complete înscriși în concurs. Zece candidați pentru o astfel de funcție nu este puțin pentru Moldova. Prin urmare, argumentul invocat că ”trebuie să permitem și altor persoane să acceadă în concurs”, mi s-a părut straniu. La fel, e ciudat că nu a fost făcută publică din start lista celor care au aplicat pentru această funcție. Au existat tot felul de scurgeri, dar o informație oficială nu a fost”, consideră Țărnă.

Cristina Țărnă, care a ocupat funcția de director-adjunct al CNA până-n 2017, spune că dacă un șef al instituției este „al cuiva”, el nu este al tuturor.

Publicitate

Citește și: Țărnă: CNA a fost lipsit de butonul roșu exact când s-a furat miliardul: Inițiatorul ar fi fost consiliat de Gofman

„Nu va putea servi realmente interesului public, pentru că nu este independent, ci un subordonat, un om care a făcut un compromis - a acceptat să nu fie independent într-o funcție în care trebuie să fii independent. Asta înseamnă că instituția va fi afectată de sus până jos”, consideră Țărnă.

La întrebarea dacă crede că noua majoritatea a partajat funcțiile la șefia CNA și PG, Țărnă a spus că „trăiește o asemenea senzație”.

„Eu știu că întotdeauna încearcă să ia măsuri de precauție cel care are de ce să se teamă. Așa e firea omului. Eu nu știu dacă Igor Dodon are motive să sughițe atunci când la CNA se vorbește despre el, dar faptul că sunt tranzacționate funcțiile de procuror general și cea de șef al CNA - deci atunci când aceste funcții sunt partajate tacit între partide, e grav”, a mai spus Țărnă.

Amintim că fostul secretar al Aparatului Președintelui, Ruslan Flocea, a fost declarat câștigător al concursului la șefia CNA. Candidatura sa a fost aprobată de Parlament, miercuri, cu 72 de voturi din cei 78 de deputați prezenți la ședință.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal