Țărnă povestește pentru sursa citată că nici crearea ARBI, nici alte proiecte anticorupție prezentate de ea „nu generau nici un fel de entuziasm în Parlament”.

„Proiectul vizând ARBI a trecut prin Comisia juridică a Parlamentului unde eram puternic blocată. Ni se spunea deschis că o asemenea agenție nu trebuie creată. Îmi amintesc cum, la un moment dat, la ședința Comisiei juridice, un deputat - o doamnă - spunea despre cei care urmau să intre în vizorul ARBI: „Bieții oameni, au adunat bani să-și facă o casă, o firmă, etc. și voi ce, o să veniți și o să i le luați?! Nu se poate! Bieții oameni...” I-am răspuns că dacă banii au provenit din infracțiuni de corupție - da! Deci, noi nu vorbim de niște amărâți care au adunat bani din salariu și și-au construit o casă, ci despre cei care, cu bani proveniți din corupție, și-au cumpărat case prin Elveția, Croația, Franța, etc.”, își amintește Cristina Țărnă.

Ea spune că la un moment dat i-a văzut geanta de damă a vorbitoarei.

„Era o geantă de brand, una foarte scumpă. Iar posesoarea genții îi apăra pe „bieții oameni” cu case prin Elveția. Era luna martie. Geamul era deschis. Afară scandau, la protest, profesorii: „Vrem salarii decente! Vrem salarii decente!”. Eu nu puteam vorbi, pentru că mă scutura când le auzeam disperarea. Ei, cei din comisie, parcă erau surzi. Nu-i deranja deloc. Își făceau griji pentru „bieții oameni” cu case în Elveția... La un moment dat n-am mai rezistat și le-am spus: „Bieții oameni nu sunt aceștia aflați în funcții publice, dar cu case prin lumea mare, pe care încercați să-i apărați! Bieții oameni sunt cei care scandează afară! O agenție ca ARBI trebuie creată anume pentru ca de la 'bieții oameni' la care se referă dânsa să se confiște banii proveniți din infracțiuni, din care să se poată da, în sfîrșit, salarii decente bieților oamenii care se aud de după geam”. În acel moment s-a ridicat, s-a întors și a declarat că refuză să mai participe la discuții...”, spune Țărnă.

Fosta vicedirectoare CNA spune că a doua zi după întâmplare, la șeful CNA de atunci, Viorel Chetraru, a venit un deputat din comisie.

„L-a întrebat cum mi-am permis să o deranjez atât de mult pe doamna deputat, încât o făcuse chiar să plângă? Dacă sincer, când am ieșit din Parlament în acea zi, mie chiar îmi dăduseră lacrimile de supărare că nu puteam face mai multe pentru niște oameni necăjiți, fiindcă nu eram auzită de deputați, nu-i puteam convinge... Nu știam că a plâns și altcineva, dar, dacă e adevărat, știu sigur că am avut motive diferite”, afirmă Țărnă.

Pe final, aceasta a precizat că deputata în cază „a fost numită ulterior judecătoare la Curtea Constituțională și a demisionat după evenimentele din luna iunie, când s-a schimbat puterea”. 

Amintim că șefa comsiei juridice în Parlament era democrata Raisa Apolschi, nașa de cununie a lui Vlad Plahotniuc. Pe 14 decembrie 2018, ea a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. Aceasta a demisionat odată cu întreg completul de magistrați CC, pe 26 iunie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!