Nemerenco a declarat că, deși săptămâna trecută AMDM a suspendat certificatul pentru „Strim”, asta nu înseamnă suspendarea medicamentului de pe piață.

„Anul trecut s-a luat o decizie absolut greșită de a trece diabeticii pe „Strim”. Era o afacere a cuiva. Cred că Silvia Radu a fost un instrument, iar indicația venea mai de sus”, a spus Nemerenco.

Ministra a explicat că „Strim” e „o clonă de pe clonă”.

„Pacienții nu pot fi trecut absolut toți la același tip de medicament. Diabeticii trecuți pe „Strim” erau pe diferite tipuri de insulină și, urmare a deciziei ministerului, trebuiau transferați în aceeași zi pe un medicament nou, ceea ce nu se face nicăieri în lume. Ucraina are 160.000 de diabetici pe insulină și doar câteva mii care sunt pe tratament cu „Strim”. Noi avem 18.000 mii și am transferat într-o zi 15.000 la „Strim”. Asta este tragedia, nu calitatea medicamentului. Acum avem niște rezultate de laborator – nu s-au găsit impurități în el. Dar nu putem demonstra eficacitatea „Strim””, a punctat Ala Nemerenco.

Șefa de la Sănătate precizează „Strim” se utilizează în continuare.

„Vrem să vedem câți pacienți la moment primesc „Strim”. Mulți s-au speriat și au încetat să-l primească, după investigațiile în presă. Încercăm să luăm o decizie bazată pe dovezi. Endocrinologii nu pot spune azi dacă „Strim” e bun sau rău. Problema e că la el a trecut tot grupul de pacienți”, a conchis Nemerenco.

Preparatul „Strim” este un biosimilar al insulinei glargin (tip de insulină folosită până acum în Moldova).  În toamna anului 2018, o licitație organizată de stat decide importul acestui medicament în cantitate de aproape 414.000 de cartușe. Valoarea contractului depășește 28 de milioane de lei, iar importatorul urmează să asigure cu acest preparat pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și 2. Nu știm nici până acum câte dintre aceste cartușe au ajuns în posesia pacienților.

Deși în comunicatul remis la final de 2018 MSMPS afirmă că „Strim” va fi doar o alternativă a analogilor de insulină glargin deja prezente pe piață, cum ar fi „Lantus” sau „Levemir”, bolnavii de diabet zaharat au ajuns să primească rețete compensate doar pentru acest preparat, fiind nevoiți să procure medicamentele de încredere de peste hotare.

La scurt timp după investigațiile din presă și dezvăluirile făcute despre „Strim”, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că există o persoană vizată în acest dosar, fiind vorba de directorul Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci. Pe 1 august, fiind deja demis din funcție, acesta a spus că se declară nevinovat.

Citiți mai multe materiale la tema insulinei „Strim” în știrile de mai jos.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!