În primele șase luni ale anului curent, poliţiștii au depistat şi ridicat 835 arme de foc, dintre care 185 arme deţinute ilegal, 140 pentru încălcarea regulilor de deţinere, port și folosire, iar 78 arme au fost predate benevol. Concomitent au fost ridicate 6920 muniţii de diferit calibru şi 128 grenade, obuze, proiectile şi materiale explozive.

Armele păstrate ilegal sunt sursa care generează majoritatea incidentelor grave şi a infracţiunilor comise cu acestea, în special dacă acestea nu se păstrează în safeu. 

Totodată, în perioada de referinţă au fost înregistrate 54 infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc, dintre care 19 cazuri cu arme deţinute ilegal.  

 Persoanele care doresc să devină proprietari legali de arme trebuie să se adreseze la orice sector, post sau inspectorat de Poliție și să informeze despre intenția de a preda benevol o armă.

 Ulterior, arma va fi înregistrată la Poliţie în condiţiile legii, pe numele deținătorului care a efectuat predarea, iar restituirea acestora  se va întreprinde după efectuarea verificărilor speciale dacă aceasta a fost folosită sau aplicată la comiterea infracţiunilor, este anunţată în căutare sau dacă este periculoasă pentru utilizare, conform parametrilor de securitate.

Persoana care predată arma sau munițiile pe care le deţine fără autorizaţie, din propria voință - este eliberată de răspundere penală, deoarece sunt prezumate cauzele şi condiţiile care înlătură caracterul illegal al faptei şi în acest sens se consideră că persoana renunţă la intenţia infracţională.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!