„Consider că au fost niște acțiuni ilegale, arbitrare, neconforme legii la care au participat un șir de persoane. Cursa charter a fost achitată de Serviciul de informații și securitate din banii proprii”, a declarat Moțpan.

Totodată, Chiril Moțpam a menționat că Comisia nu înțelege de ce s-a recurs la metoda de transportare a persoanelor de origine turcă cu avionul, catalogând situația „arbitrară și cu încălcarea prevederilor legale”. 

                    


„A fost o decizie politică, pentru că s-au luat decizii contrar prevederilor legale. A fost o decizie arbitrară, cu încălcarea prevederilor legale, care a șifonat imaginea Republicii Moldova, având și decizia CEDO. Este un punct de vedere, pe care mi-l asum”, a mai adăugat Moțpan cu referire la expulzarea cetățenilor turci.

AGORA amintește că  mai multe persoane de origină turcă au fost reținute pe 6 septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate. Este vorba despre directorul liceului „Orizont” și alte cinci persoane. Informația a fost semnalată de Amnesty International Moldova.

Într-un comunicat de presă Serviciul Informații și Securitate a explicat că cetățenii turci erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Profesorii au fost declaraţi indezirabili de organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit SIS, acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova.

Citește și: Extrădarea profesorilor turci, o problemă cu mai multe necunoscute. După ore de discuții, Comisia Securitate nu a găsit niciun răspuns


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!