Primii care vor primi salarii mai mari sunt doctorii care lucrează în gărzi. Nemerenco: „Prețul pentru o gardă va fi de aproximativ 1000 de lei”

Primii care vor primi salarii mai mari sunt doctorii care lucrează în gărzi. Nemerenco: „Prețul pentru o gardă va fi de aproximativ 1000 de lei”

Majorarea salariilor pentru doctori nu se va face haotic, ci treptat, spune ministra Sănătății, Ala Nemerenco. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, oficiala a explicat care este conceptul care va fi urmat în sensul măririlor de salarii. Astfel, primii care se vor bucura de beneficiile reformei vor fi doctorii care activează în gărzi. În această categorie se înscriu, printre altele, medicii de la urgențe, infirmierele și asistentele medicale.

„Vom lua o singură categorie, un singur element din ceea ce facem în sistem. Vor fi acoperite mai multe categorii de muncitori. Vom începe cu cei care lucrează la greu-gărzile. Așa au făcut toate țările. Va fi un număr foarte mare de oameni. Gărzi fac cei care au nevoie de bani și îi câștigă cinstit. Gărzi se fac acolo unde nu este suficient personal medical”, a declarat Ala Nemerenco.

Șefa de la Sănătate a precizat că plata pentru o gardă va crește de patru ori:

Publicitate

„Va ajunge între 40-50 de euro brut, aproximativ o mie de lei. Pe lună un medic face și 4, 5 și șase gărzi. Sunt din cei care cumulează în diferite instituții”.

Mai mult, spune ministra, odată cu scumpirea prețului pentru o gardă, managerii de instituții medicale vor putea aborda specialiști din alte domenii pentru a compensa golurile de cadre.

„Astfel, conducătorii de instituții care nu au suficient personal pentru gărzi, în momentul în care aceste gărzi vor costa mai scump, vor putea să ia oameni din alte domenii care vor veni să facă serviciul la ambulanță, sau o noapte să-și ia într-un spital”, a explicat oficiala.

Ala Nemerenco a dat asigurări că doctorii își vor putea ridica salariile mărite cel târziu în luna octombrie:

„Dacă reușim cu schimbarea pachetului legislativ, ar putea să fie din septembrie. Dacă nu, cel mai târziu de la 1 octombrie. O să începem pe categorii. Nu vom majora salariul așa cum s-a majorat până acum. Am luat exemplul altor țări. Cum au mers alte țări prin procedurile de majorări de salariu”.

În prezent medicii din Moldova lucrează în gărzi care pot dura între 24 și 72 de ore.

Recent, Ministra Sănătății a specificat că odată cu majorarea salariilor vor fi create și alte politici motivaționale pentru lucrătorii din sistemul medical.

Anterior, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Ala Nemerenco îndeamna medicii să manifeste un comportament profesionist și tolerant față de pacienți. Ministra Sănătății declară „război indiferenței, aroganței, incompetenței și inculturii manifestate de unii colegi medici sau asistenți medicali în raport cu pacienții săi”.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal