Avocatul lui Ilan Șor a solicitat strămutarea dosarului pe motiv că inculpatul își exprimă neîncrederea faţă de completul de judecată care examinează cauza și că ar fi „încălcate grav” drepturile inculpatului.

Avocatul argumentează poziți alui Șor prin faptul că „fiind sub presiune mediatică, dar şi în urma expunerii reprezentanţilor politici”, judecătorii ar fi acționat „de o manieră care pune la îndoială rezonabilă imparţialitatea acestora”.

CSJ a declarat neîntemeiate motivele invocate de apărătorul lui Șor și a respins cererea de strămutare a dosarului.

„Din conţinutul argumentelor invocate în cererea de strămutare, se atestă că nu sunt indicate anumite argumente concrete ce ar confirma faptul, că strămutarea cauzei la o altă instanţă de judecată egală în grad ar duce la examinarea obiectivă, rapidă şi completă a ei. (…) Privitor la faptul că se încalcă flagrant şi dreptul la un proces echitabil prin prisma încălcării dreptului la apărare, Colegiul penal remarcă, că nu are relevanţă la soluţionarea cererii de strămutare a cauzei penale şi poate fi invocat de către părţi, ca temei pentru recurs ordinar, după judecarea cauzei în ordine de apel, în caz de dezacord cu soluţiile pronunţate de către instanţele de fond”, argumentează CSJ prin decizia din 2 august 2019. 

Aceasta este cea de-a doua cerere de strămutare din dosarul Șor. Anterior, în februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a luat hotărârea de a strămuta dosarul lui Șor de la Curtea de Apel Chișinău la Curtea de Apel Cahul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!