Istoria parcursului european

Parcursul Republicii Moldova la nivel declarativ a fost început încă dinainte de 2001. Totuși primul document concret a fost Acordul privind spațiul aerian, semnat în vara anului 2012. Următorul pas concret a fost parafarea Acordului de Asociere în luna noiembrie a anului 2013.

Din primăvara lui 2014 cetățenii moldoveni cu pașaport biometric pot călători fără vize în spațiul european. Acordul a fost semnat în cadrul unei ceremonii la care au parcipat șefii de stat și de Guvern ai țărilor membre la 27 iunie 2014. În aceeași zi, documentu a fost semnat de Georgia și Ucraina.

Documentul a fost ratificat de organul legislativ al Moldovei pe 2 iulie 2014. Primele state membre UE care au ratificat acordul au fost România, Letonia și Estonia.

Acordul a fost ratificat în Parlamentul European la 13 noiembrie 2014, iar până în prezent documentul a fost ratificat de către 13 state din comunitatea europeană.

Ce conține acordul de asociere?

Acordul are 6 titluri după cum urmează:

Titlu1. Principii generale - Respectul pentru principiile democratice, drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept.

Titlu 2. Dialogul politic - Dialogul politic va avea scopul de a aprofunda asocierea politică și de a spori convergența și eficiența politicilor, inclusiv a celei de securitate; de a promova stabilitatea şi securitatea internațională bazate pe un multilateralism eficient;

Titlu 3. Justiție - Acoperă aspectele ce țin de statul de drept și respectul drepturilor omului. De asemenea, în Acord este reflectat angajamentul pentru combaterea crimei organizate și spălării banilor.

Titlu 4. Economie - Acoperă teme ce țin de cooperarea economică, și anume cele ce vizează dialogul economic, managementul finanțelor publice, controlul financiar, politicile fiscale şi cooperarea în sectorul vamal.

Titlu 5. DCFTA - UE este cel mai important partener comercial al Moldovei, acoperind peste 50% din comerțul extern al țării. O integrare economică mai aprofundată prin intermediul DCFTA va reprezenta un impuls puternic pentru creșterea economiei țării.

Titlu 6. Prevederi finale - Cel mai înalt nivel va fi reprezentat de Consiliul de Asociere UE-Moldova, care se poate întruni în diverse formate. Consiliul de Asociere va fi asistat în realizarea sarcinilor sale de către Comitetul de Asociere.

Acordul are 1800 de pagini. Peste 80 de proiecte implementate în Moldova sunt finanțate din UE. În cazul importului din UE, 95% din taxe pe termen lung vor fi reduse la zero. Studiile arată că implementarea Acordului vor duce la creșterea exporturilor cu 16% pe termen lung.

Menționăm că acest material face parte din proiectul „Susținerea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin presa economică online”, lansat de Agora, cu susținerea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul FHI 360, în cadrul campaniei „Europa pentru tine”.

Scopul proiectului este de a crește nivelul de sprijin și înțelegere a oamenilor de afaceri referitor la beneficiile integrării europene și a prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!