PD scrie partenerilor externi că noua guvernare comite „multiplele derapaje antidemocratice și abuzuri”.

În primul rând, democrații scriu că noua putere face declarații potrivit cărora Partidul Democrat „trebuie declarat în afara legii”. De menționat că declarația în cauză aparține omului de afaceri și ex-premierului Ion Sturza. Întrebată ce crede despre o asemenea posibilitate, premierul Maia Sandu a declarat, la emisiunea „Glavnoe” de la TVC21 că o asemenea decizie nu va fi adoptată. „Nu cred că putem pur și simplu închide acest partid. Ei au voie să curățe rândurile, să vedem dacă le va reuși. Nu cred că partenerii externi se vor bucura de această decizie. Eu nu cred că asta e corect”, a spus atunci Sandu.

PDM însă afirmă că inițiativa vine de la guvernare. „Considerăm aceasta o tentativă de eliminare a singurului partid parlamentar de opoziție, o răfuială politică a guvernării”, cataloghează opozanții.

Democrații mai spun că majoritatea de guvernare „continuă să facă presiuni asupra Procuraturii Generale pentru ca aceasta să inițieze un dosar penal pentru uzurparea puterii în stat”.

„Aceste tentative de a fabrica dosare penale liderilor PDM pentru uzurparea puterii în stat sunt revoltătoare, inclusiv în contextul în care comunitatea internațională a salutat transferul pașnic al puterii din partea PDM”, spun democrații.

Pe lângă asta, PD spune că are semnale și plângeri de la organizațiile teritoriale ale partidului, în care „membrii PDM ne spun că sunt persecutați, amenințați și șantajați cu dosare penale ca să treacă la partidele noii puteri politice”.

Citiți mai jos întreaga adresare PDM la comunitatea internațională:

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!