Decizia a fost luată luni de Judecătoria raionului Tverskoi din Moscova.

Potrivit deciziei instanței, scrie sursa citată, măsura va intra în vigoare din momentul în care Plahotniuc va fi extrădat în Federația Rusă sau din momentul reținerii acestuia pe teritoriul Rusiei. Potrivit datelor anchetei, Plahotniuc se află în prezent în Statele Unite ale Americii.

Avocata lui Plahotniuc: E un dosar politic

Avocata lui Plahotniuc, Daria Konstantinova, a declarat instanței că în acțiunile lui Plahotniuc nu există componentă de infracțiune și a cerut respingerea demersului procurorului, menționând că cercetarea clientului său în Rusia paortă un caracter politic.

MAI al Rusiei: Avem suficiente dovezi

La rândul său, acuzatorul de stat a anunțat că va insista pentru extrădarea lui Vlad Plahotniuc în Rusia. „La acest dosar e un volum suficient de dovezi care ne permit să afirmăm implicarea lui Plahotniuc în infracțiunea de care este învinuit și de a obține extrădarea acestuia în Federația Rusă”, a declarat reprezentantul Ministerului rus de Interne.

Sursa precizează că fostul lider al PDM este învinuit atât de spălare de bani, cât și de trafic de droguri. La ultima infracțiune ar fi participat și fotul deputat democrat, Constantin Țuțu.

Anunțul vine în aceeași zi după ce Procuratura Generală a decis pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat în Republica Moldova.

Citește și: Ministerul rus de Interne cere arestul lui Plahotniuc în absența acestuia

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!