„Noul proiect de lege are drept scop să rectifice aceste breșe și să redea Curții de Conturi independența financiară, astfel încât instituția să se poată concentra pe avansarea misiunii sale cu minimum interferențe din partea factorului politic. Urmare a modificărilor propuse, bugetul Curții de Conturi va fi votat de Parlamentul Republicii Moldova, fiind inclus în bugetul de stat drept un compartiment separat. Curtea de Conturi va consulta bugetul său anual cu Ministerul Finanțelor, în cadrul exercițiului CBTM”, se arată în proiectul lege. 

De menționat că, în prezent, Curtea de Conturi se finanțează de la bugetul de stat în limita alocațiilor bugetare aprobate prin legea bugetară anuală. 

„Mulțumim autorilor pentru sesizarea importanței independenței financiare, operaționale și funcționale a CCRM și în acest sens, pentru această inițiativă legislativă”, a comentat inițiativa președintele Curții, Marian Lupu, care a fost președinte al PDM.

La scurt timp după comentariul lui Lupu, unul dintre autori, Dumitru Alaiba, a comentat: „Am auzit că Marian Lupu ne-a lăudat o inițiativă legislativă. S-a cam grăbit”, a spus deputatul. Acesta a făcut trimitere la proiect și a punctat că prin această inițiativă nu schimbă doar procedura de finanțare. 

„La moment instituția este una defectuoasă din cauza șefilor ei, instaurați pe criterii exclusiv politice, urmare a unor concursuri formale, organizate peste noapte. La moment, la șefia Curții de Conturi sunt elemente oligarhice. Marian Lupu, Viorel Chetraru sunt oameni clar afiliați regimului lui Plahotniuc. Ei trebuie înlăturați. Articolul 7 din legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi spune clar că membrii Curții de Conturi sunt numiți de Parlament urmare a unui concurs public, în baza unor criterii clareA existat un concurs formal, cu ușile închise, cu un singur candidat. Așa era pe timpul lui Plahotniuc. Concurs formal cu un singur candidat care, surpriză, câștigă concursul. Caracterul public al concursurilor a fost lezat. Viorel Chetraru și Marian Lupu ar fi bine să plece de bună voie, iar dacă nu, ei vor fi demiși”, susține Alaiba.

El se arată convins că legislația are nevoie de un amendament „ca să mai tăiem din șefii Curții de Conturi”, care are șapte șefi. 

Precizăm că inițiativa a fost înregistrată în ziua în care Parlamentul a ieșit în vacanță. Documentul urmează a fi avizat de Guvern, iar apoi supus votului, în două lecturi.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!