Nicu Goncear (scris și sub numele de Нику Гончар) este prezentat pe site-ul Sputnik Moldova ca autor de editoriale scrise în limba română și rusă. Descrierea este utilizată în ambele limbi. Goncear se prezintă pe site-ul Sputnik.md ca fost locuitor al orașului Chișinău, din Republica Moldova, care locuiește și lucrează în Austria de cincisprezece ani, împreună cu soția și copiii. El descrie ocupația sa ca „specialist în publicitate și PR”. Identitatea Goncear a fost utilizată pentru prima dată în ambele limbi pentru Sputnik Moldova în luna noiembrie 2015.Imaginea de profil este trucată, alcătuită din mai multe bucăți de fotografii


Imaginea lui Nicu Goncear atât de pe site, cât și de pe pagina de profil de pe Facebook prezintă chipul unui bărbat zâmbitor aflat în fața unui magazin de flori, care, ulterior, s-a dovedit, este situat în orașul Viena din Austria. Fotografia folosită pentru prezentarea acestui jurnalist de Sputnik nu este autentică, deoarece prim-planul și fundalul imaginii sunt adaptate artificial. Mai mult, caracteristicile faciale ale lui Goncear prezintă un hibrid al diferitor fețe, cu dovezi de manipulare foto.


În perioada în care ProFact Moldova verifica identitatea lui „Nicu Goncear”, contul de Facebook al acestuia a fost suspendat sau șters. Anterior, pe lângă fotografia de profil, pe acel cont, „editorialistul” de la Sputnik indica faptul că ar fi studiat la liceul „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău, iar ulterior, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. ProFact Moldova a solicitat ambelor instituții de învățământ să ne informeze dacă o asemenea persoană și-a făcut studiile acolo, iar ambele au negat. 

Contactat de ProFact Moldova, Vladimir Novosadiuc, directorul Sputnik Moldova, a recunoscut că instituția media nu are un jurnalist cu numele „Nicu Goncear”, precizând că acesta, la fel ca și colega sa, „Elena Komolova” scriu „sub pseudonim”.Citiți continuarea pe ZdG.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!