E-factura. Ce facem atunci când cumpărătorul nu este înregistrat în sistem

E-factura. Ce facem atunci când cumpărătorul nu este înregistrat în sistem
Foto: curentul.md


La 11 februarie curent Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Serviciul Fiscal Principal de Stat a lansat serviciul electronic „e-Factura”, în fază pilot pentru o perioadă de șase luni. Avantajul principal al „e-Facturii” este că fiecare agent economic va putea emite şi livra singur facturile (pentru livrările neimpozabile cu TVA) sau facturile fiscale, fără a le comanda preventiv de la SFS. În acest mod, orice agent economic odată înregistrat în sistemul „e-Factura” va obţine acces şi va folosi în exclusivitate factura electronică. Ghidul de înregistrare și autentificare în sistem vi l-am prezentat într-un material anterior. Astăzi vă arătăm cum puteți utiliza serviciul „e-Factura” atunci când cumpărătorul nu este înregistrat în sistem.

Așadar, Sistemul „e-Factura” prevede două situaţii posibile de utilizare: Completarea facturii fiscale în cazul cînd cumpărătorul nu este înregistrat în sistem și completarea facturii atunci când și furnizorul, dar și cumpărătorul sunt înregistrați în sistem.

I. Completarea facturii fiscale în cazul când cumpărătorul nu este înregistrat în sistemul „e-Factura”.

A. Completarea formularului facturii/facturii fiscale

 1. tastaţi compartimentul „Eu sunt Furnizor”

 2. alegeţi opţiunea de perfectare a unei facturi sau facturi fiscale noi, adică din statut „Facturi noi” accesaţi butonul „Creează factură fiscală”;

 3. completaţi datele necesare;

 4. salvaţi şi închideţi formularul creat, utilizând butonul „Salvează şi închide”;

Până la semnarea facturii electronice, aceasta poate fi supusă modificărilor sau poate fi ştearsă din sistem, folosind opţiunile corespunzătoare din meniul serviciului.

B. Semnarea facturii/facturii fiscale

 1. selectaţi formularul dorit, salvat în statutul „Facturi noi” şi accesaţi butonul „Semnează”. La tastarea acestei opţiuni, veţi fi redirecţionaţi spre pagina web a Serviciului guvernamental de semnare „Msign”;

6. selectaţi una din metodele de semnare - semnătura mobilă, semnătura electronic eliberată de Centrul de Telecomunicaţii Speciale sau semnătura Serviciului Fiscal de Stat, eliberată de Î.S. „Fiscservinform”;

7. în cazul selectării metodei de semnare – „Semnătura serviciului fiscal” - introduceţi parola;

8. după semnare veţi fi redirecţionat spre „e-Factura”. Iar factura/factura fiscală creată va nimeri în statutul „Aplicată prima semnătură” şi astfel i se atribuie serie şi număr;

9. selectaţi factura/factura fiscală şi aplicaţi a doua semnătură. După realizarea procedurii date documentul va trece în statutul „Aplicată a doua semnătură”. A doua semnătură se aplică pentru a securiza suplimentar procesul, dar şi în vederea protejării datelor introduse.

10. după semnare şi expediere aveţi opţiunea de a vizualiza formularul completat, a-l descărca în format „XML” sau să anulaţi factura, indicînd obligatoriu motivul anulării.

Specificăm că după semnarea sau expedierea facturii aceasta nu poate fi modificată, ci doar anulată. Astfel, ea va ajunge în rubrica „Anulate”. Dacă este necesar ajustarea facturii anulate se alege opţiunea „Redeschiderea pe baza facturii anulate” din rubrica menţionată şi se introduc completările necesare. Apoi salvaţi factura, tastând butonul „Salvează” şi în rezultat factura modificată trece în statutul „Facturi noi”. În rezultat, acest formular poate fi semnat şi expediat către cumpărător.

C. Imprimarea facturii/facturii fiscale

1. selectaţi factura sau factura fiscală și accesaţi butonul „Imprimă”, apoi selectaţi orientarea documentului imprimat (verticală sau orizontală);

 1. descărcaţi documentul PDF cu datele facturii;

 3. tipăriţi documentul pentru a-l prezenta cumpărătorului.

La orice moment de timp puteţi vizualiza operaţiunile efectuate cu factura creată, utilizând butonul „Suplimentar” şi opţiunea „Vizualizaţi starea”.

 

Trebuie menționat faptul că serviciul „e-Factura” va efectua validarea conţinutului facturilor fiscale electronice privind corectitudinea perfectării (prin livrarea datelor de identificare corecte aferente subiecţilor facturii, efectuarea automatizată a calculelor de total cu TVA şi fără TVA, cotei TVA etc.) şi minimizarea riscurilor aferente tranzacţiei.

NB. În următoarele zile Agora vă va prezenta un ghid de utilizare a serviciului „e-Factura” în cazul în care și furnizorul și cumpărătorul sunt înregistrați în sistem.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Premieră cu urare de pandemie, la Teatrul Național „Eugene Ionesco”: Fiți sănătos, domnule!

Premieră cu urare de pandemie, la Teatrul Național „Eugene Ionesco”: Fiți sănătos, domnule!

În 15 localități din R.Moldova începe perioada electorală. Între acestea, și municipiul Bălți

În 15 localități din R.Moldova începe perioada electorală. Între acestea, și municipiul Bălți

ANALIZĂ | Cum poate susține Bucureștiul agenda pro-europeană și reformatoare în Republica Moldova

ANALIZĂ | Cum poate susține Bucureștiul agenda pro-europeană și reformatoare în Republica Moldova

Advertoriale
Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență
 • 2
  Ceban susține că ar fi urmărit: „Nu vă chinuiți să aflați unde sunt intrările în Primărie și în cabinet. Vă invit, welcome”
 • 3
  Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți (VIDEO)
 • 4
  Fostul deputat PDM Vladimir Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.