„Ar fi trebuit să se spună din start că nu este o guvernare plenară, ci este o înțelegere temporară pentru dezoligarhizarea statului. Ar fi trebuit să le spunem că după îndeplinirea acestor criterii, Republica Moldova are nevoie de alte alegeri și de un alt Parlament. De alegeri corecte”, a spus Țîcu.

Deputatul a subliniat că felul cum au avut loc alegerile și repartizarea funcțiilor nu reflectă profilul partidelor politice ale coaliției:

„ Noi am intrat într-un joc foarte periculos, în care au loc partajări de funcții, ministere, concursuri, comisii parlamentare, ambasadori la paritate cu PSRM. Este o formă voalată de război hibrid în care se încearcă amestecul între dreapta și stânga din dorința de a crea o formă hibridă de guvernare care nu știu ce poate duce. Riscurile sunt mari pentru noi toți”.

 În context, Țîcu a enumerat câteva dintre elementele care ar împiedica buna funcționare a Blocului ACUM.

„Prima problemă este că blocul s-a divizat în aceste două fracțiuni, partide care au devenit poli de putere chiar în interiorul blocului. Pe rivalitatea lor PSRM și Dodon construiesc strategii. Fiecare din cele două componente politizează ministerele și instituțiile pe care le posedă”, a spus deputatul.

Octavian Țîcu a oferit și câteva exemple concrete:

„Am avut senzația că Maia Sandu și PAS au politizat Guvernul și au această senzație că Guvernul ar fi o emanație a partidului. La rândul lui, Andrei Năstase acționează consecvent. De multe ori am avut numiri în interior care nici măcar nu au fost discutate în fracțiuni sau în bloc. Votul lui Andrei Năstase la APCE, de exemplu. Sau candidatura secretarului Guvernului, de asemenea nu a fost cunoscută. Nu există o transparență a deciziilor. Acest lucru a generat frustrări în interior blocului”.

Octavian Țîcu și-a expus de mai multe ori păreri contradictorii de la tribuna Parlamentului. De exemplu, la ultima ședință a Legislativului din sesiunea primăvară-vară, Țîcu a spus că nu va susține candidatura lui Ruslan Flocea la șefia Centrului Național Anticorupție. În stilul caracteristic, alesul a făcut analogii cu lumea boxului și chiar a enumerat punctual motivele care l-au determinat să ia această decizie.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!