„Acest portal ne va permite vizualizarea datelor privind executarea bugetului și este destinat atât cetățenilor fără cunoștințe în domeniu, cât și utilizatorilor mai avansați, care doresc să utilizeze niște instrumente mai sofisticate de cercetare a datelor”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina.

„Elaborarea acestui portal este dovada concretă a angajamentului Guvernului R. Moldova față de transparență și responsabilitatea actului de guvernare. Începând cu ziua de astăzi toți cetățenii R. Moldova vor avea acces la informații cheie despre bugetul național, dar și cel local și nu doar aceasta. Portalul bugetar este destinar tuturor tipurilor de utilizatori: de la cetățeni simpli fără cunoștințe specializate la cercetători, economiști, jurnaliști ce scriu despre finanțele publice și organizațiile de tip think-thank.


Transparența reprezintă mai mult decât simpla publicare a informației. Transparența înseamnă oferirea informației într-un mod accesibil și ușor de înțeles, și portalul asigură acest lucru”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan.

„Plătitorii de impozite pot vedea cum le sunt cheltuiți banii”, a adăugat diplomatul.

Lansat astăzi, portalul va fi perfecționat în următorul an în funcție de cerințele publicului.

Portalul a fost realizat în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova implementat de Corpul de Voluntariat al Serviciilor Financiare (FSVC) cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Datele din portal sunt preluate automatizat de la Ministerul Finanțelor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!