Vadim Brânzan spune că Ministerul Economiei și Infrastructurii lucrează în mai multe direcții în ceea ce privește livrările cu gaze naturale: să renegocieze și să extindă contractul cu Gazprom, să finalizeze conducta Iași-Chișinău și să analizeze oportunitatea conectării cu alte conducte, eventual din Ucraina sau Bulgaria.
„Lucrăm în trei dimensiuni: să renegociem contractul și să-l extindem, ca să avem timp să finalizăm conducta Iași-Chișinău. În partea română este o porțiune unde presiunea gazului este mică și nu ajunge la Chișinău.
Lucrăm și cu Ucraina. Ideea este să diversificăm. Se mai finalizează o conductă care va trece prin Turcia și Bulgaria. Lucrăm și cu Bulgaria ca să aducem gaz și prin partea de sud”, a declarat Vadim Brânzan la emisiunea „Cutia neagră” de la TV8.
Potrivit șefului de la Economie, acest lucru trebuia făcut cu 20 de ani în urmă, însă nu a existat interes politic. „Se făceau bani din aceste tranzacții cu gazul și cu electricitatea”, a spus el.
Întrebat de datoria la gaz pe care o are regiunea transnistreană, Brânzan a răspuns retoric: „Dvs ați plăti conturile mele pentru gaz și electricitate? Este datoria Transnistriei să negocieze cu partea rusă și există datoriile noastre istorice pe care noi regulat le plătim”.
Amintim că, la începutul lunii iulie curent, un document al operatorului sistemului de transport gaze Transgaz, companie controlată de statul român prin Ministerul Economiei, arăta că construcţia şi darea în exploatare a interconexiunilor gaziere care vor permite României să livreze gaze în Republica Moldova va fi realizată abia peste doi ani, adică în anul 2021.
La începutul verii, compania Ukrtransgaz a transmis Guvernului o ofertă în legătură cu construcția întârziată a gazoductului Ungheni-Chișinău. Ucraina propune R. Moldova să importe gaze naturale din UE fără participarea Gazprom, precum și să-și creeze propriile sale rezerve de gaze în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor.
La scurt timp de la această propunere, președintele Igor Dodon a declarat că nu se dă în lături de la o discuție cu Kievul, dar a spus că R. Moldova nu are încă un acord de livrare sau de tranzit al gazelor. Șeful statului spune că există riscuri la capitolul livrării gazelor naturale, care ar putea să intervină de la 1 ianuarie 2020.
Citește și: Lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău vor începe în luna mai. Anunțul făcut de Transgaz
Vezi și aceste știri

Dodon, după ce procurorii au solicitat mandat de arest: „Împotriva unui lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane”

Elevii din Republica Moldova au cucerit trei medalii de bronz și mențiuni de onoarela Olimpiada Europeană de Fizică

Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
