La limita absurdului. Experiment AGORA: Cum reacționează moldovenii la decizii inexistente ale autorităților (VIDEO)

La limita absurdului. Experiment AGORA: Cum reacționează moldovenii la decizii inexistente ale autorităților (VIDEO)
Colaj: Agora.md

În contextul discuțiilor despre fenomenul știrilor false, tot mai prezent în ultima perioadă în Republica Moldova, dar și pe mapamond, am decis să testăm cetățenii: am inventat decizii ale autorităților și i-am rugat să le comenteze. Haideți să vedem câți ne-au crezut, mai ales că am atribuit unor instituții prerogative pe care nu le au.

1. Autoritățile se gândesc să mute capitala de la Chișinău la Bălți

Răspunsuri: „De când la Bălți e mai frumos decât la Chișinău? N-aș accepta. Îm primul rând eu am fost la Bălți și știu cum e acolo. Am ani de când sunt la Chișinău și știu foarte bine cum e. Și cred că n-ar fi de dorit ca Bălți să fie capitala”

„Alte probleme nu sunt de soluționat, asta cred că e cel mai important acum. Care-i motivul?”

„E straniu la Bălți. Nu este sens. Toți din toate regiuni se atrag aici, în Chișinău, pentru continuarea studiilor sau pentru un loc de muncă”

„Asta-i aberație

„Mi se pare o decizie incorectă. Cred că inima Moldovei noastre trebuie să rămână până la urmă Chișinău”

2. Guvernul a decis să interzică folosirea internetului după ora 22 și până la ora 6, în legătură cu suprasolicitarea rețelei

Răspunsuri: „Dacă nu va sta lumea seara va fi mai puțin încărcat, sau...? Nu-s de acord cu asta. Nu cred că-i o idee bună. Și nici nu cred că vor putea să facă așa ceva”

„E incorect. Păi internetul astăzi e viața tuturor, nu?”

„Depinde în ce situație. Dacă, de exemplu, unele persoane n-au timp pe parcursul zilei ca să- l folosească, ar putea să-l folosească după 10 seara. Dacă e vorba de copii, sunt de acord cu asta. Dar oricum, nu poate asta să fie dirijat de sus”

„Mi se pare un pic incorect, pentru că multe persoane ar avea nevoie să acceseze internetul și cred că nu este corect. Unele cazuri nu le putem prevedea și de asta cred că trebuie să fie mereu acces la internet”

3. Începând din 2020, cetățenii moldoveni vor putea divorța prin Skype

Răspunsuri: „Sunt de acord cu asta. Să nu mai vii să mai semnezi, să nu mai faci diferite chestii. AI spus doar prin Skype că nu ne merge și că trebuie să ne despărțim”

„Este destul de comod. Nu trebuie să piardă mult timp dus-întors și cheltuieli în plus de bani. Și poate vor fi mai puține divorțuri și n-ar fi nevoie de acest program”

„Hmm... nu pot spune nimic la capitolul acesta”

„Hm... prin Skype... aici nu pot să mă dau cu părerea. Fiecare alege”

„Nu-i logic. Trebuie să fie documentat. Să se prezinte amândoi, și cu martori, cu tot”

„Nu am o părere echivocă, dar tot cred că nu-i corect”

„Mm... prima dată aud de așa ceva și mi-e a râde. Prin Skype? Asta-i... NU e corect. Cum poate să fie așa ceva? Eu de exemplu să fiu undeva în Miami și spre exemplu să am soție și să vreau să divorțez prin Skype, asta pare banal. Nu cred, nu aș face o asemenea decizie. Omul ca să divorțeze trebuie real să fie, cred că așa judeci mai bine”

4. Guvernul a decis confiscarea mașinilor și conturilor bancare ale procurorilor și judecătorilor, până aceștia vor dovedi că le-au obținut legal

Răspunsuri: „Este o idee destul de faină, dar cum au ei posibilitatea de a învârti banii și de a ascunde toate documentele pe familii, prieteni sau alte persoane, asta ar fi destul de greu de îndeplinit”

„Cred că au lucrat și au. Nu le-am dat eu de pomană. Nici popa nu le-a dat de pomană”

„Dacă nu se poate dovedi proveniența, oricum cred că trebuie să se ducă niște calcule anumite. Pentru că, într-adevăr, la noi în Moldova mult se fură și s-ar putea duce totuși un cont anume în privința la chestiile astea”

5. Prin decret prezidențial, 40% din banii obținuți de miri la nuntă vor fi impozitați

Răspunsuri: „Hmm... 50 la 50. Parcă și pro, parcă și contra, pentru că-s cadouri. Trebuie bugetul de suplimentat cu ceva cred că. Este un deficit în buget și...”

„Nu știu. Nu pot să vă spun”

„Nu cred că decizia ar fi corectă. Pentru că banii statului devin ai oamenilor. Dar statul e un grup de oameni: eu, dumneavostră ș.a.m.d.”

6. Indemnizația unică la nașterea copilului nu se va mai acorda. Curtea Constituțională a decis că aceasta este neconstituțională

Răspunsuri: „Asta e total greșit. O mama care stă acasă și nu lucrează, are cât de cât un ajutor material. O să stea acasă mama cu copilul și n-o să aibă nicio indemnizație nimic? Asta se are în vedere?”

„Cu aceasta nu sunt de acord. Cred că această indemnizație e un suport foarte mare pentru tinerele mămici. Sunt de părerea că la noi în Moldova oricum natalitatea nu este în creștere. Dacă ar fi oprită și indemnizația aceasta... adică noi nu putem să stimulăm prin aceasta ca tinerele mame să facă copii”

„Totul depinde de mărirea indemnizației pentru nașterea copilului. Personal consideră că astăzi mărimea ndemnizației unice la nașterea copilului este foarte mică. Nu ajunge, în principiu, nici pentru cele mai modeste nevoi ale mamei în primele luni de la nașterea copilului”

Marea majoritate a oamenilor au crezut în „inițiativele” despre care au fost întrebați

Care ar fi motivele?

„Chiar dacă par un pic aberante, faptele despre care i-ați întrebat pe oameni țin, totuși, de niște nuanțe ale „bucătăriei” administrativ-politice, pe care, desigur, nu toată lumea le cunoaște. Ați văzut și în ultima campanie electorală că practic nimeni nu se întreba de ce un viitor deputat promite drumuri în sat, în timp ce asta era atribuția primăriei și nu a Parlamentului. În al doilea rând, ei v-au crezut, întrucât presa este (încă) o autoritate în fața publicului. Când au văzut în fața lor un reporter care le comunică ceva nici nu s-au putut gândi că acesta le întinde o cursă”, consideră președinta Consiliului de Presă din Republica Moldova, Viorica Zaharia.

Vezi și aceste știri
A intrat pe geam în casa unei femei și a furat zeci de mii de euro. Isprava unui bărbat de la Călărași (VIDEO)

A intrat pe geam în casa unei femei și a furat zeci de mii de euro. Isprava unui bărbat de la Călărași (VIDEO)

Moldovenii care au finalizat studiile în țară sau peste hotare ar putea primi indemnizații în primii trei ani de activitate. PAS a înregistrat un proiect de lege

Moldovenii care au finalizat studiile în țară sau peste hotare ar putea primi indemnizații în primii trei ani de activitate. PAS a înregistrat un proiect de lege

Încă doi moldoveni au pierdut lupta cu COVID-19. Alți 248 de pacienți se află în stare gravă

Încă doi moldoveni au pierdut lupta cu COVID-19. Alți 248 de pacienți se află în stare gravă

Advertoriale
Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Întâmpină vara în cea mai bună formă, fără cheltuieli în plus! 5 aparate de fitness, disponibile și acasă

Întâmpină vara în cea mai bună formă, fără cheltuieli în plus! 5 aparate de fitness, disponibile și acasă

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Noi detalii șocante despre accidentul Prințesei de Wales. Familia Regală este acuzată de...
 • În cât timp e posibil să crești 10 cm de păr? Recomandările unei hairstyliste pentru o...
Cele mai populare
 • 1
  Fosta notară a lui Plahotniuc se plânge că e amenințată de apropiați ai lui Platon. Face apel către Dodon și Stoianoglo (VIDEO)
 • 2
  Cutremur resimțit la Chișinău
 • 3
  O companie din Ucraina cere despăgubiri de milioane de la Guvernul RM: Ar avea legături cu Veaceslav Platon (DOC)
 • 4
  „Politicul bulversează mesajul, îl distorsionează”. Furtună, despre amestecul politicienilor în lupta contra COVID-19
Taguri populare
Autentificare
Creează cont