1. Autoritățile se gândesc să mute capitala de la Chișinău la Bălți

Răspunsuri: „De când la Bălți e mai frumos decât la Chișinău? N-aș accepta. Îm primul rând eu am fost la Bălți și știu cum e acolo. Am ani de când sunt la Chișinău și știu foarte bine cum e. Și cred că n-ar fi de dorit ca Bălți să fie capitala”

„Alte probleme nu sunt de soluționat, asta cred că e cel mai important acum. Care-i motivul?”

„E straniu la Bălți. Nu este sens. Toți din toate regiuni se atrag aici, în Chișinău, pentru continuarea studiilor sau pentru un loc de muncă”

„Asta-i aberație

„Mi se pare o decizie incorectă. Cred că inima Moldovei noastre trebuie să rămână până la urmă Chișinău”

2. Guvernul a decis să interzică folosirea internetului după ora 22 și până la ora 6, în legătură cu suprasolicitarea rețelei

Răspunsuri: „Dacă nu va sta lumea seara va fi mai puțin încărcat, sau...? Nu-s de acord cu asta. Nu cred că-i o idee bună. Și nici nu cred că vor putea să facă așa ceva”

„E incorect. Păi internetul astăzi e viața tuturor, nu?”

„Depinde în ce situație. Dacă, de exemplu, unele persoane n-au timp pe parcursul zilei ca să- l folosească, ar putea să-l folosească după 10 seara. Dacă e vorba de copii, sunt de acord cu asta. Dar oricum, nu poate asta să fie dirijat de sus”

„Mi se pare un pic incorect, pentru că multe persoane ar avea nevoie să acceseze internetul și cred că nu este corect. Unele cazuri nu le putem prevedea și de asta cred că trebuie să fie mereu acces la internet”

3. Începând din 2020, cetățenii moldoveni vor putea divorța prin Skype

Răspunsuri: „Sunt de acord cu asta. Să nu mai vii să mai semnezi, să nu mai faci diferite chestii. AI spus doar prin Skype că nu ne merge și că trebuie să ne despărțim”

„Este destul de comod. Nu trebuie să piardă mult timp dus-întors și cheltuieli în plus de bani. Și poate vor fi mai puține divorțuri și n-ar fi nevoie de acest program”

„Hmm... nu pot spune nimic la capitolul acesta”

„Hm... prin Skype... aici nu pot să mă dau cu părerea. Fiecare alege”

„Nu-i logic. Trebuie să fie documentat. Să se prezinte amândoi, și cu martori, cu tot”

„Nu am o părere echivocă, dar tot cred că nu-i corect”

„Mm... prima dată aud de așa ceva și mi-e a râde. Prin Skype? Asta-i... NU e corect. Cum poate să fie așa ceva? Eu de exemplu să fiu undeva în Miami și spre exemplu să am soție și să vreau să divorțez prin Skype, asta pare banal. Nu cred, nu aș face o asemenea decizie. Omul ca să divorțeze trebuie real să fie, cred că așa judeci mai bine”

4. Guvernul a decis confiscarea mașinilor și conturilor bancare ale procurorilor și judecătorilor, până aceștia vor dovedi că le-au obținut legal

Răspunsuri: „Este o idee destul de faină, dar cum au ei posibilitatea de a învârti banii și de a ascunde toate documentele pe familii, prieteni sau alte persoane, asta ar fi destul de greu de îndeplinit”

„Cred că au lucrat și au. Nu le-am dat eu de pomană. Nici popa nu le-a dat de pomană”

„Dacă nu se poate dovedi proveniența, oricum cred că trebuie să se ducă niște calcule anumite. Pentru că, într-adevăr, la noi în Moldova mult se fură și s-ar putea duce totuși un cont anume în privința la chestiile astea”

5. Prin decret prezidențial, 40% din banii obținuți de miri la nuntă vor fi impozitați

Răspunsuri: „Hmm... 50 la 50. Parcă și pro, parcă și contra, pentru că-s cadouri. Trebuie bugetul de suplimentat cu ceva cred că. Este un deficit în buget și...”

„Nu știu. Nu pot să vă spun”

„Nu cred că decizia ar fi corectă. Pentru că banii statului devin ai oamenilor. Dar statul e un grup de oameni: eu, dumneavostră ș.a.m.d.”

6. Indemnizația unică la nașterea copilului nu se va mai acorda. Curtea Constituțională a decis că aceasta este neconstituțională

Răspunsuri: „Asta e total greșit. O mama care stă acasă și nu lucrează, are cât de cât un ajutor material. O să stea acasă mama cu copilul și n-o să aibă nicio indemnizație nimic? Asta se are în vedere?”

„Cu aceasta nu sunt de acord. Cred că această indemnizație e un suport foarte mare pentru tinerele mămici. Sunt de părerea că la noi în Moldova oricum natalitatea nu este în creștere. Dacă ar fi oprită și indemnizația aceasta... adică noi nu putem să stimulăm prin aceasta ca tinerele mame să facă copii”

„Totul depinde de mărirea indemnizației pentru nașterea copilului. Personal consideră că astăzi mărimea ndemnizației unice la nașterea copilului este foarte mică. Nu ajunge, în principiu, nici pentru cele mai modeste nevoi ale mamei în primele luni de la nașterea copilului”

Marea majoritate a oamenilor au crezut în „inițiativele” despre care au fost întrebați

Care ar fi motivele?

„Chiar dacă par un pic aberante, faptele despre care i-ați întrebat pe oameni țin, totuși, de niște nuanțe ale „bucătăriei” administrativ-politice, pe care, desigur, nu toată lumea le cunoaște. Ați văzut și în ultima campanie electorală că practic nimeni nu se întreba de ce un viitor deputat promite drumuri în sat, în timp ce asta era atribuția primăriei și nu a Parlamentului. În al doilea rând, ei v-au crezut, întrucât presa este (încă) o autoritate în fața publicului. Când au văzut în fața lor un reporter care le comunică ceva nici nu s-au putut gândi că acesta le întinde o cursă”, consideră președinta Consiliului de Presă din Republica Moldova, Viorica Zaharia.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!