Directorul Centrului de Medicină Legală, Valeri Savciuc, a confirmat că activitatea laboratorului este blocată.

„Noi am făcut tot ce ține de noi încă până pe 7 decembrie 2018. Nu putem activa, din cauză că nu sunt aprobate tarifele. Noi facem probe, dar că să pornim procesul trebuie să fie aprobate tarifele. Noi acum evaluăm pe intern, la nivel experimental. Noi proiectul l-am elaborat, specialiștii au fost licențiați. Suntem pregătiți să activăm. Cum documentul este publicat în Monitorul Oficial, noi putem trece la treabă”, a declarat Valeri Savciuc pentru AGORA.

În aceste condiții, investigațiile molecular-genetice, vitale pentru investigarea crimelor, continuă să fie realizate peste hotare.

„Din cauza unui neajuns, că nu au fost aprobate tarifele, organul de urmărire penală din Republica Moldova este nevoit să dispună expertiza ADN în alte țări. Laboratorul este funcțional, dar nu ne putem folosi de el. Acesta ne va oferi posibilitatea de a descoperi infracțiuni mult mai bine pregătite, infracțiuni grave, deosebit de grave, deci avem nevoie de acest laborator”, a spus șeful Direcției generale urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Grigore Moga.

Unde a dispărut proiectul?

Valeri Savciuc ne-a spus că proiectul elaborat, care prevede tarifele pentru serviciile prestate în cadrul laboratorului, a fost blocat la Cancelaria de Stat. Încă pe 23 iulie, AGORA a solicitat responsabililor să ne spună ce s-a întâmplat cu acest document și de ce nu a fost încă aprobat. Un răspuns oficial am primit peste aproape două săptămâni. Esența – abia pe 6 august proiectul definitivat a fost remis Guvernului pentru adoptare.

„Potrivit Regulamentului Guvernului și conform deciziilor luate în ședința secretarilor generali de stat din data de 17 ianuarie 2019, proiectul de hotărâre cu privire la expertiza genetică și modificarea unor hotărâri ale Guvernului, s-a remis spre avizare și expertiză. Totodată, colegii de la Ministerul Justiției ne-au informat că proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la completarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 194/2017 pentru aprobarea tarifelor la serviciile de expertiză judiciară și extrajudiciară (prin intermediul căruia se urmărește stabilirea taxelor pentru efectuarea expertizei genetice), a fost definitivat în baza propunerilor conținute în avizele recepționate de la alte autorități și instituții publice și a fost remis Guvernului pentru adoptare la data de 06.08.2019”, se arată în răspunsul primit de la Cancelaria de Stat.

Vezi și: Cât va costa stabilirea paternității prin test ADN, în Republica Moldova

Laboratorul de expertiză genetică medico-legală a fost inaugurat pe data de 13 iunie 2018. Atunci, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spunea că „în Republica Moldova se vor putea efectua investigații molecular-genetice care vor permite cercetarea paternității, identificarea suspecților, descoperirea crimelor sau delictelor, identificarea victimelor catastrofelor”. Suma investițiilor pentru dotarea cu echipament, utilaje, mobilier, tehnică și logistică depășea nouă milioane de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!