Mai accesibil și mai frecvent: Transportul public din capitală ar putea fi replanificat

Mai accesibil și mai frecvent: Transportul public din capitală ar putea fi replanificat

Au studiat accesul la transportul public și fluxul de călătrori în stațiile auto, iar acum doresc să modifice infrastructura transportului din Chișinău pentru confortul oamenilor. Un grup de experți UNDP în colaborare cu Primăria Chișinău lucrează la un proiect de remodelare a rețelei de transporturi. Dacă va fi aprobat, prima etapă a proiectului poate fi implementată până la sfârșitul acestui an. 

„Noi am reușit să suprapunem mai multe straturi de date georeferențiale pentru Chișinău: datele din sateliți pe intervalul 2004-2018, date de la cadastru despre amenajarea clădirilor, drumuri și stații de transport public, date despre distribuția populației și datele obținute de la un operator de telefonie mobilă din Moldova cu privire la semnalul telefonic. În premieră, în Moldova și în Chișinău, datele din telecomunicații sunt folosite pentru a înțelege, anticipa și planifica mobilitatea. Astfel am studiat care este accesul populației la transportul public și unde se formează cele mai mari fluxuri de călători”, spune Dumitru Vasilescu, specialist politici UNDP Moldova.

...

Publicitate

Specialiștii spun că sistemul de transporturi din Chișinău este unul învechit, iar datele arată că unele zone ale capitalei sunt slab conectate sau chiar deloc la rutele de troleibuze și autobuze. Drept exemplu a fost adusă zona centrală a capitalei, care potrivit specialiștilor este suprasaturată de transportul public, în timp ce cartierele de la periferii sunt mai puțin acoperite. În același timp, cele mai aglomerate stații de așteptare a transportului public sunt în sectoarele Centru și Botanica.

„Locația stațiilor și orarele transportului public au fost stabilite în baza unei evaluări efectuate cu vreo 30 de ani în urmă și care, de atunci, nu a mai fost actualizată”, afirmă experții UNDP.

Astfel inițiatorii proiectului, din cadrul UNDP Moldova, își propun să adapteze infrastructura transportului public din capitală, pe două dimensiuni: reamplasarea stațiilor astfel încât să fie mai accesibile și modificarea itinerarului rutelor, în funcție de fluxurile de călători. În funcție de necesitatea care ar putea apărea ulterior vor fi adăugate stații suplimentare.

Pentru inițierea proiectului a fost prevăzută suma de 65 de mii de dolari din fondurile UNDP Moldova.

Costurile de aplicare a întregului proiect încă nu au fost estimate, dar organizația dorește ca și Primăriei Chișinău să acopere o parte din cheltuieli.

Proiectul este gata pentru a fi aplicat în prima etapă pe un segment al Chișinăului și urmează să fie discutat și aprobat de Primăria capitalei.

Se planifică ca până la finele anului 2019 organizația să decidă în baza datelor ulterioare, dacă va continua sau nu schimbările infrastructurii de transporturi.

Proiectul vine să susțină Primăria Chișinău în elaborea unui Plan de Mobilitate Urbană care trebuie să rezolve problemele legate de transportul public și infrastructura aferentă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal