Alexandru Sonic a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Acesta și-a făcut studiile de licență și masterat în Marea Britanie, la Oxford.

„A lucrat 13 ani la una dintre cele mai prestigioase bănci de investiții din lume. A lucrat la o companie industrială mare. Are o experiență foarte bogată într-un șir de domenii ale economiei. Are studii de la Oxford, s-a format ca profesionist în Occident, îl vedem în cadrul ministerului în funcția de secretar de stat. Activează acum în calitate de consilier al ministrului Economiei pe domeniul economic”, a declarat șeful de la Economie, Vadim Brînzan.

Alexandru Sonic a spus că și-a expediat CV-ul la minister după învestirea Guvernului Sandu.

„Mi-am petrecut toată cariera profesională în MB. Părinții mei sunt oameni de afaceri, am fost impliciat să le dau un sfat. Când a apărut oportunitatea de implicare în cadrul Guvernului, a fost acel pentru diasporă, eu am văzut-o ca provocare, a fost un lucru care a necesitat o analiză. A fost o provocare, având atâta experiență peste hotare, să mă implic. O să îmbin aspectele locale cu abordarea din vest. Există background de familie – am toată intenția să declar conflictele de interese și voi fi transparent în privința acțiunilor pe care le voi întreprinde.  Am stat prea mult în vest ca să fac cumva altfel”, a declarat Alexandru Sonic.

„Îl cunosc pe dl Sonic. Știu că există o discuție de ce e bine să vină diaspora să se implice. Nu este vorba de substituirea unor capacități locale, ci încercarea de a aduce oameni înapoi, căci ani de zile am pierdut oameni. Ar fi bine să încurajăm să vină oameni la diferite nivele. Aceasta nu e o politică discriminatorie, se face pentru a spori capacitățile și pentru a crește numărul de oameni care se implică în dezvoltarea țării”, a adăugat șefa de la Finanțe, Natalia Gavrilița.

Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a ales cu un nou secretar de stat. Este vorba de Alexandru Volov. „Este medic de specialitate, a absolvit USMF,  a activat în mai multe domenii. Și-a făcut studiile la școala de sănătate de la Harvard. A activat în Ucraina pe parcursul mai multor ani ca manager pe proiecte de sănătate. A lucrat la implementarea multor reforme în Ucraina”, a declarat minisitra Sănătății, Ala Nemerenco.

Iar funcția de secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului i-a revenit unui reprezentant al societății civile. Este vorba de Iuliana Cantaragiu.

„O cunoaștem ca un militant activ pentru protecția mediului, este cunoscută pentru activismul său. A absolvit Academia de Studii Economice din București. A activat în unul dintre cele mai cunoscute centre – Centrul Național de Mediu. A fost și este implicată în elaborarea diferitor proiecte. În calitate de reprezentant al societății civile, este membru al platformei societății civile Moldova – UE. Considerăm că e o persoană versată pe toate domeniile din cadrul protecției mediului. Are o bogată experiență de lucru în diferite instituții, inclusiv publice centrale sau locale, are și o bogată experiență cu domeniul asociativ”, a menționat ministra Agriculturii, Georgeta Mincu.

„Nu știu ce o să facă societatea civilă fără Iuliana, dar noi cu siguranță suntem pe mâini bune”, a adăugat șefa Executivului, Maia Sandu.

În cadrul ședinței de miercuri, 7 august, au mai fost aprobate cererea de demisie a secretarului de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, dar și cea a directorului general adjunct al Agenției Proprietăți Publice, Vladislav Chetrari.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!