Cu studii la Harvard sau Oxford. Noi secretari de stat, numiți de Guvern

Cu studii la Harvard sau Oxford. Noi secretari de stat, numiți de Guvern

Guvernul a numit, la ședința de miercuri, trei secretari de stat la diverse ministere. Aceștia se pot lăuda cu studii la universității prestigioase, precum Harvard sau Oxford.

Alexandru Sonic a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Acesta și-a făcut studiile de licență și masterat în Marea Britanie, la Oxford.

„A lucrat 13 ani la una dintre cele mai prestigioase bănci de investiții din lume. A lucrat la o companie industrială mare. Are o experiență foarte bogată într-un șir de domenii ale economiei. Are studii de la Oxford, s-a format ca profesionist în Occident, îl vedem în cadrul ministerului în funcția de secretar de stat. Activează acum în calitate de consilier al ministrului Economiei pe domeniul economic”, a declarat șeful de la Economie, Vadim Brînzan.

Publicitate

Alexandru Sonic a spus că și-a expediat CV-ul la minister după învestirea Guvernului Sandu.

„Mi-am petrecut toată cariera profesională în MB. Părinții mei sunt oameni de afaceri, am fost impliciat să le dau un sfat. Când a apărut oportunitatea de implicare în cadrul Guvernului, a fost acel pentru diasporă, eu am văzut-o ca provocare, a fost un lucru care a necesitat o analiză. A fost o provocare, având atâta experiență peste hotare, să mă implic. O să îmbin aspectele locale cu abordarea din vest. Există background de familie – am toată intenția să declar conflictele de interese și voi fi transparent în privința acțiunilor pe care le voi întreprinde. Am stat prea mult în vest ca să fac cumva altfel”, a declarat Alexandru Sonic.

„Îl cunosc pe dl Sonic. Știu că există o discuție de ce e bine să vină diaspora să se implice. Nu este vorba de substituirea unor capacități locale, ci încercarea de a aduce oameni înapoi, căci ani de zile am pierdut oameni. Ar fi bine să încurajăm să vină oameni la diferite nivele. Aceasta nu e o politică discriminatorie, se face pentru a spori capacitățile și pentru a crește numărul de oameni care se implică în dezvoltarea țării”, a adăugat șefa de la Finanțe, Natalia Gavrilița.

Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-a ales cu un nou secretar de stat. Este vorba de Alexandru Volov. „Este medic de specialitate, a absolvit USMF, a activat în mai multe domenii. Și-a făcut studiile la școala de sănătate de la Harvard. A activat în Ucraina pe parcursul mai multor ani ca manager pe proiecte de sănătate. A lucrat la implementarea multor reforme în Ucraina”, a declarat minisitra Sănătății, Ala Nemerenco.

Iar funcția de secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului i-a revenit unui reprezentant al societății civile. Este vorba de Iuliana Cantaragiu.

„O cunoaștem ca un militant activ pentru protecția mediului, este cunoscută pentru activismul său. A absolvit Academia de Studii Economice din București. A activat în unul dintre cele mai cunoscute centre – Centrul Național de Mediu. A fost și este implicată în elaborarea diferitor proiecte. În calitate de reprezentant al societății civile, este membru al platformei societății civile Moldova – UE. Considerăm că e o persoană versată pe toate domeniile din cadrul protecției mediului. Are o bogată experiență de lucru în diferite instituții, inclusiv publice centrale sau locale, are și o bogată experiență cu domeniul asociativ”, a menționat ministra Agriculturii, Georgeta Mincu.

„Nu știu ce o să facă societatea civilă fără Iuliana, dar noi cu siguranță suntem pe mâini bune”, a adăugat șefa Executivului, Maia Sandu.

În cadrul ședinței de miercuri, 7 august, au mai fost aprobate cererea de demisie a secretarului de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, dar și cea a directorului general adjunct al Agenției Proprietăți Publice, Vladislav Chetrari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal